ua-187811294-1

Fietsvakantie Drenthe op z’n mooist | Hoteltrektocht langs culturele hoogtepunten, natuurparken en brinkdorpen - 7 Dagen

7-daagse Fietsvakantie Drenthe op z’n mooist van hotel naar hotel met bagagevervoer, langs culturele hoogtepunten, natuurparken en brinkdorpen.

Drenthe is één van de meest populaire fietsprovincies van Nederland. In Drenthe is het erg eenvoudig om op de fiets de natuur en omgeving te verkennen. Maar liefst 2.100 km aan vrij-liggende fietspaden verbinden de mooiste plekken onderweg met schilderachtige brinkdorpen. Drenthe staat voor prachtige natuur, eeuwenoude geschiedenis, afwisselende landschappen; kortom een ideale omgeving voor het maken van mooie fietstochten. We hebben voor u een aantal mooie fietsroutes samengesteld door indrukwekkende beekdalen, bossen, heidegebieden, Nationale Parken en gezellige dorpjes waar u heerlijk kunt rondstruinen en verdrinken in al het moois wat Drenthe te bieden heeft.

Maak even een stop bij boerin Agnes voor een flesje eigengemaakte advocaat.

Overzicht

De Drentse Hondsrug heeft een eeuwenoude geschiedenis. Het gebied was lang geleden het enige gebied waar je hoog en droog kon wonen in Nederland. De ruggen en dalen van dit unieke gebied werd gevormd in de ijstijden. Het landschap kenmerkt zich door de aanwezigheid van bossen, heidevelden en beekjes. Hooggelegen esdorpen met hun karakteristieke Saksische boerderijen ademen de sfeer uit van de kleine boerengemeenschappen uit het verleden.

Het Nationaal Park Drents-Friese Wold is een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden van Nederland, ligt op de grens van Drenthe en Friesland en bestaat uit bos , heide en stuifzanden.

De hunebed is het oudste monument van Nederland én het symbool van de Provincie Drenthe. Deze majestueuze grafmonumenten zijn ruim 5000 jaar geleden gebouwd, waarvan sommige indrukwekkend groot. De enorme keien werden op hun plek gezet met behulp van boomstammen waar ze de keien overheen rolden. Wat een klus!
In de nieuwe expositie van het Hunebedcentrum in Borger, beleeft u de tijd van de hunebedbouwers.

Veel minder bekend zijn bijvoorbeeld de Koloniën van Weldadigheid. 200 jaar geleden werden de koloniën van Weldadigheid opgericht en kregen armen, paupers en bedelaars uit de grote steden, een kans op een beter bestaan. In Frederiksoord is in 2019 het ‘Huis van Weldadigheid’ met een bijzonder museum ‘De Proefkolonie; een echte aanrader!

Kortom, een veelzijdige fietsvakantie door prachtige natuur en tal van historische bezienswaardigheden te ontdekken!

De eerste 2 dagen van uw fietsvakantie verblijft in een aangenaam hotel in Odoorn. Op de 3de dag fietst u naar het oosten van Drenthe waar u 2 dagen verblijft in een prachtig gelegen hotel in Zorgvlied na Op de 4de dag heeft u de keuze uit 2 verschillende fietsroutes. Op dag 5 fietst u via het 1000 jaar oude museumdorp Orvelte weer terug naar Odoorn waar u deze fietsvakantie bent begonnen.
Wij zorgen dat tijdens uw reis de bagage naar het volgende hotel wordt vervoerd.

In het kort

 • Overnachtingen vanuit twee *** hotels
 • 7 - daagse fietstrektocht
 • Prijs o.b.v. logies & ontbijt & één maal 3-gangendiner op dag van aankomst
 • Dagelijks afstanden tussen de 50 en 58 kilometer
 • Fietstrektocht langs eeuwenoude geschiedenis, afwisselende landschappen met bossen, heidevelden, beekjes en hooggelegen esdorpen
 • Van Goghroute, Hunebedroute, Hoogveenroute of Orvelteroute

Reisbeschrijving

Dag1
Aankomst in Odoorn

Je komt op eigen gelegenheid naar hotel Oringer Marke in Odoorn voor de eerste overnachting.
In de avond kun je genieten van een 3-gangen diner in het hotel. Dit zit bij de prijs inbegrepen

Je overnacht in Odoorn

Dag2
Van Gogh-route ( 58 km) of Orvelteroute (50 km)

Van Gogh-route ( 58 km)
“Drente is zo mooi, dat ik, indien ik niet voor altijd hier kon zijn, ik liever ‘t maar niet gezien had. Het is onbeschrijflijk schoon”.
Deze tekst schreef Vincent van Gogh aan zijn broer Theo in zijn periode in Drenthe. De eerste fietsroute van deze reis staat in het teken van Vincent van Gogh. Tussen Odoorn en Valthe fiets je langs Eppiesbergje; de grootste grafheuvel van Drenthe en dateert van circa 2500 jaar voor Chr. Het dorp Valthe herbergt een aantal prachtige Saksische boerderijen en het treinstationnetje uit 1905…
Emmen is een fijne plek voor een koffiestop. Vanaf hier fiets je door naar Nieuw-Amsterdam(Veenoord). Hier heeft Vincent van Gogh 3 maanden geleefd en verschillende beroemde schilderijen gemaakt, zoals ‘Het kerkje van Zweeloo’, ‘De ophaalbrug van Nieuw-Amsterdam’ en ‘De trekschuit’. Uiteraard mag een bezoek aan het Van Gogh museum hier niet ontbreken. Bij het oude Benneveld fiets je langs het door Vincent geschilderde kerkje van Zweeloo.

Overnachting in Odoorn

OF

Orvelteroute (50 km)
Terug in de tijd! Via het Oranjekanaal bij Wezuperbrug gaat de route naar het museumdorp Orvelte. Orvelte wordt ook wel het ‘Oerdorp’ van Drenthe genoemd. Hier beleef je de geschiedenis aan den lijve! De smederij, de klompmaker en het zuivelfabriekje zijn nog regelmatig in gebruik. Hier tref je nog het oude dorpscafé en het leuke snoepwinkeltje van vroeger. Alsof je zo het verleden instapt. Orvelte is tevens een mooie lunchplek. Een keur van lekkernijen zoals een Drentse koek uit eigen bakkerij vind je bij lunchcafé de Schenkerij & Lunch.
Na Orvelte gaat de route verder naar het Orvelteveld en het schapenpark. Een bezoek aan de Keramiektuin galerie Harwi met een ruim opgezette beeldentuin is een aanrader. Aan het einde van de route passeer je de uitkijktoren bij theehuis Poolshoogte; een prachtige plek voor een drankje en de omgeving eens vanaf boven te bekijken. Wat een uitzicht!

Overnachting in Odoorn

Dag3
Odoorn-Zuidlaren (54km)

Je fietst vandaag naar het volgende hotel in Zuidlaren. In Exloo bevindt zich op de brink een schaapskooi en -kudde, en diverse leuke plekken voor een koffiestop.. Daarna gaat de route verder naar Borger waar je het hunebedcentrum kunt bezoeken met het grootste hunebed van Nederland. Na Borger en het Drouwenerzand ga je op weg naar Gasselternijveen en passeer je Boerin Agnes. Zij maakt op ambachtelijke wijze een zachte roomadvocaat in vijf verschillende smaken.
Het Nationaal Park Drentsche Aa is werkelijk prachtig: het best bewaarde beek-esdorpenlandschap van West-Europa waar beken nog een natuurlijke loop volgen zoals ze dat al vele duizenden jaren doen.
De fietsroute eindigt in Zuidlaren. Het dorp van Berend Botje is het groenste dorp van Europa en heeft maar liefst 10 brinken en vele prachtige landhuizen

Overnachting in Zuidlaren

Dag4
Zuidlaardermeerroute (57km)

Vandaag vormt het Zuidlaardermeergebied het decor van de fietsroute voor vandaag. Het Zuidlaardermeer. Dit merengebied valt onder Europese bescherming en is het oudste en grootste meer van Drenthe. Het meer is al duizenden jaren oud en ontstond door een wisselwerking van eb en vloed op het veen in het gebied. Het gebied is een zeer vogelrijk met een uniek vloedmoeras en stukken grasland met vele weidevogels.
Vervolgens gaat de fietstocht door Groningen, een prachtige en levendige stad. Er is een overvloed aan restaurants en gezellige terrasjes. Het Groninger museum met moderne architectuur is een aanrader.

Overnachting in Zuidlaren

Dag5
Zuidlaren-Zorgvlied (57km)

Je fietst door bosrijke omgeving van het Nationaal landschap Drentsche AA langs het Balloërveld. De overwegende heide en vergraste heidebegroeiing wordt soms afgewisseld met veenmeertjes en wat kleine zandverstuivingen. Op het Balloërveld zijn naast de grote zand- en heidevlaktes, ook grafheuvels en middeleeuwse karresporen te zien. Je fietst hier werkelijk even in een andere wereld.
Rolde is een knus brinkdorp en rijk aan bezienswaardigheden. Op minder dan 200 meter van elkaar liggen hunebedden D17 en D18.
De hoofdstad van Drenthe, Assen is een mooie plek voor de lunch.
Hotel Villa Nova is een sfeervol hotel op een prachtige locatie aan de rand het Nationaal Park het Drents Friese Wold.

Overnachting in Zorgvlied

Dag6
Drents-Friese Wold-route (53km) of Hoogveen-route (52km)

Drents-Friese Wold-route (53km)
Je fietst vandaag vrijwel de gehele dag door het Nationaal Park Drents-Friese Wold langs historische plekken.
In de Koloniën van Weldadigheid, ontstaan in 1818, kun je genieten van een uniek, maar helaas bijna bij niemand bekend, stuk geschiedenis van Nederland. Armen en werklozen werden hier opgevangen en een zinvol bestaan geboden. Een aanrader is een bezoek aan het museum “de Proefkolonie” Hier wordt met aansprekende videopresentaties alles verteld over de ontstaansgeschiedenis. Het lijkt of je niet naar de film kijkt, maar er zelf in zit.
Overnachting in Zorgvlied

OF

Hoogveen-route (52km)
Prachtige fietspaden voeren je langs de zandverstuivingen van het Aekingerzand en over de heide van het hoogveen Fochleloërveen, beiden gelegen in het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Dit hoogveen is uniek in Europa en tref je alleen nog in dit gebied. In de rest van Europa is het geheel verdwenen door afgraving en gebruik als brandstof. Wat rest is een uniek stuk natuur en leefgebied voor flora en fauna. Veenhuizen was ook onderdeel van de Kolonie van Weldadigheid, maar hier zaten de mensen gevangen. Een bezoek aan het gevangenismuseum is zeker de moeite waard.
Liefhebbers van een ambachtelijke gebrouwen biertje kunnen een bezoek brengen aan bierbrouwerij Maallust bij Veenhuizen. Bierbrouwers Carina en Gert brouwen met toewijding en passie, smaakvolle en authentieke bieren.

Overnachting in Zorgvlied

Dag7
Zorgvlied-Odoorn (58km)

Vandaag is helaas de laatste dag van deze fietsvakantie aangebroken en fiet je weer terug naar Odoorn waar je deze fietsvakantie bent begonnen. Je fietst over de uitgestrekte heidevelden van Nationaal Park Dwingelderveld. Bij herinneringscentrum Kamp Westerbork kom je meer te weten over het duistere verleden van deze plek. Een bezoek aan de Keramiektuin galerie Harwi met een ruim opgezette beeldentuin is een aanrader. Aan het einde van de route passeer je de uitkijktoren bij theehuis Poolshoogte; een prachtige plek om deze fietsvakantie af te sluiten met een drankje.

In Odoorn aangekomen eindigt deze fietsvakantie.

Reisdetails

Inclusief

 • maart - juni & september - november 2022 € 529,- (vertrek alle dagen mogelijk op aanvraag).
 • juni t/m augustus € 579,-
 • 6 overnachtingen met ontbijt & op dag van aankomst 1x drie-gangen diner
 • Contact persoon in geval van nood
 • Dagkaartjes en knooppuntenroutes of GPX-routes
 • Gratis parkeergelegenheid bij het hotel in Odoorn
 • Bagagevervoer (max. 1 koffer p.p.)

Exclusief

 • Heen- en terugreis
 • Fietshuur
 • Hybride fiets (7 versnelling) € 90,-
 • E-Bike € 195,-
 • Overige maaltijden
 • Toeristenbelasting hotels
 • Toeslag Halfpension € 175,- (5 * 3-gangen diner)
 • Eenpersoonstoeslag € 175,-
 • Reis-, annulerings- en fietsverzekering, eigen bijdrage garantiefonds, reserveringskosten

Beschikbaarheid

REISDATABESCHIKBAARHEIDPRIJSNog beschikbaar
3 oktober 2022 - 9 oktober 2022Op Aanvraag 529
20 Beschikbaar
Boek nu
4 oktober 2022 - 10 oktober 2022Op Aanvraag 529
20 Beschikbaar
Boek nu
5 oktober 2022 - 11 oktober 2022Op Aanvraag 529
20 Beschikbaar
Boek nu
6 oktober 2022 - 12 oktober 2022Op Aanvraag 529
20 Beschikbaar
Boek nu
7 oktober 2022 - 13 oktober 2022Op Aanvraag 529
20 Beschikbaar
Boek nu
8 oktober 2022 - 14 oktober 2022Op Aanvraag 529
20 Beschikbaar
Boek nu
9 oktober 2022 - 15 oktober 2022Op Aanvraag 529
20 Beschikbaar
Boek nu
10 oktober 2022 - 16 oktober 2022Op Aanvraag 529
20 Beschikbaar
Boek nu
11 oktober 2022 - 17 oktober 2022Op Aanvraag 529
20 Beschikbaar
Boek nu
12 oktober 2022 - 18 oktober 2022Op Aanvraag 529
20 Beschikbaar
Boek nu
13 oktober 2022 - 19 oktober 2022Op Aanvraag 529
20 Beschikbaar
Boek nu
14 oktober 2022 - 20 oktober 2022Op Aanvraag 529
20 Beschikbaar
Boek nu
15 oktober 2022 - 21 oktober 2022Op Aanvraag 529
20 Beschikbaar
Boek nu
16 oktober 2022 - 22 oktober 2022Op Aanvraag 529
20 Beschikbaar
Boek nu
17 oktober 2022 - 23 oktober 2022Op Aanvraag 529
20 Beschikbaar
Boek nu
18 oktober 2022 - 24 oktober 2022Op Aanvraag 529
20 Beschikbaar
Boek nu
19 oktober 2022 - 25 oktober 2022Op Aanvraag 529
20 Beschikbaar
Boek nu
20 oktober 2022 - 26 oktober 2022Op Aanvraag 529
20 Beschikbaar
Boek nu
21 oktober 2022 - 27 oktober 2022Op Aanvraag 529
20 Beschikbaar
Boek nu
22 oktober 2022 - 28 oktober 2022Op Aanvraag 529
20 Beschikbaar
Boek nu
23 oktober 2022 - 29 oktober 2022Op Aanvraag 529
20 Beschikbaar
Boek nu
24 oktober 2022 - 30 oktober 2022Op Aanvraag 529
20 Beschikbaar
Boek nu
25 oktober 2022 - 31 oktober 2022Op Aanvraag 529
20 Beschikbaar
Boek nu
26 oktober 2022 - 1 november 2022Op Aanvraag 529
20 Beschikbaar
Boek nu
27 oktober 2022 - 2 november 2022Op Aanvraag 529
20 Beschikbaar
Boek nu
28 oktober 2022 - 3 november 2022Op Aanvraag 529
20 Beschikbaar
Boek nu
29 oktober 2022 - 4 november 2022Op Aanvraag 529
20 Beschikbaar
Boek nu
30 oktober 2022 - 5 november 2022Op Aanvraag 529
20 Beschikbaar
Boek nu
31 oktober 2022 - 6 november 2022Op Aanvraag 529
20 Beschikbaar
Boek nu
1 november 2022 - 7 november 2022Op Aanvraag 529
20 Beschikbaar
Boek nu
2 november 2022 - 8 november 2022Op Aanvraag 529
20 Beschikbaar
Boek nu
3 november 2022 - 9 november 2022Op Aanvraag 529
20 Beschikbaar
Boek nu
4 november 2022 - 10 november 2022Op Aanvraag 529
20 Beschikbaar
Boek nu
5 november 2022 - 11 november 2022Op Aanvraag 529
20 Beschikbaar
Boek nu
6 november 2022 - 12 november 2022Op Aanvraag 529
20 Beschikbaar
Boek nu
7 november 2022 - 13 november 2022Op Aanvraag 529
20 Beschikbaar
Boek nu
8 november 2022 - 14 november 2022Op Aanvraag 529
20 Beschikbaar
Boek nu
9 november 2022 - 15 november 2022Op Aanvraag 529
20 Beschikbaar
Boek nu
10 november 2022 - 16 november 2022Op Aanvraag 529
20 Beschikbaar
Boek nu
11 november 2022 - 17 november 2022Op Aanvraag 529
20 Beschikbaar
Boek nu
12 november 2022 - 18 november 2022Op Aanvraag 529
20 Beschikbaar
Boek nu
13 november 2022 - 19 november 2022Op Aanvraag 529
20 Beschikbaar
Boek nu
14 november 2022 - 20 november 2022Op Aanvraag 529
20 Beschikbaar
Boek nu
15 november 2022 - 21 november 2022Op Aanvraag 529
20 Beschikbaar
Boek nu
16 november 2022 - 22 november 2022Op Aanvraag 529
20 Beschikbaar
Boek nu
17 november 2022 - 23 november 2022Op Aanvraag 529
20 Beschikbaar
Boek nu
18 november 2022 - 24 november 2022Op Aanvraag 529
20 Beschikbaar
Boek nu
19 november 2022 - 25 november 2022Op Aanvraag 529
20 Beschikbaar
Boek nu
20 november 2022 - 26 november 2022Op Aanvraag 529
20 Beschikbaar
Boek nu
21 november 2022 - 27 november 2022Op Aanvraag 529
20 Beschikbaar
Boek nu
22 november 2022 - 28 november 2022Op Aanvraag 529
20 Beschikbaar
Boek nu
23 november 2022 - 29 november 2022Op Aanvraag 529
20 Beschikbaar
Boek nu
24 november 2022 - 30 november 2022Op Aanvraag 529
20 Beschikbaar
Boek nu
25 november 2022 - 1 december 2022Op Aanvraag 529
20 Beschikbaar
Boek nu
26 november 2022 - 2 december 2022Op Aanvraag 529
20 Beschikbaar
Boek nu
27 november 2022 - 3 december 2022Op Aanvraag 529
20 Beschikbaar
Boek nu
28 november 2022 - 4 december 2022Op Aanvraag 529
20 Beschikbaar
Boek nu
29 november 2022 - 5 december 2022Op Aanvraag 529
20 Beschikbaar
Boek nu
30 november 2022 - 6 december 2022Op Aanvraag 529
20 Beschikbaar
Boek nu
Prijs Vanaf
529 Per Persoon
Voeg reizigers toe
Persoon
529 Per Persoon
Extra Faciliteiten
Eenpersoonstoeslag
Wanneer u alleen reist dient u deze toeslag aan te vinken.
175 per persoon
hybride fiets 7 versnellingen € 90,-
90 per persoon
Huur e-bike € 195
195 per persoon
Toeslag Halfpension € 175,-
175 per persoon

Wat maakt deze reis bijzonder

 • Verblijf in *** Hotels
 • Elke dag vertrek mogelijk
 • maart tot en met november
 • Individuele Fietsvakantie (E-bike mogelijk)
 • Logies & Ontbijt, & 1 x driegangen diner
 • Routes tussen de 48 en 58
 • Je bagage wordt vervoerd