ua-187811294-1

Individuele Fietsvakantie | Dwars door de Eifel | trektocht - 7 Dagen

In 7 dagen dwars door de Eifel op de fiets
Fietsvakantie langs de mooiste plekjes in de Eifel.

Als je op zoek bent naar een fietsvakantie door een prachtig gebied, niet te ver van huis, dan kunnen we je deze bijzondere fietsvakantie van harte aanbevelen. De Duitse Eifel ligt ten oosten van België en Luxemburg op circa 2,5 uur rijden vanaf Utrecht.

Overzicht

De meeste fietsers denken bij de Eifel aan stevige beklimmingen door een heuvelachtig gebied. We hebben echter een fietsvakantie voor je samengesteld waarbij je heerlijk kunt genieten van alle mooie dingen die dit gebied te bieden hebben, zonder dat je je al teveel hoeft in te spannen. Je hebt onderweg dus alle tijd om te genieten van de prachtige vergezichten, historische bezienswaardigheden, leuke plaatsjes en niet te vergeten de prachtige natuur.

De Eifel is van oorsprong een vulkanisch gebied en beroemd vanwege zijn vele minerale bronnen. Ver voor de jaartelling werden er in dit gebied al ijzer gewonnen. De Eifel staat ook bekend om de vele zwavelhoudende warmwaterbronnen en de vele kuuroorden. De typische Eifelstadjes in combinatie met prachtige fietspaden en natuurparken vormen de Duitse Eifel tot een bijzondere fietsbestemming!

Oude spoorlijnen als fietspaden

Je begint uw fietsvakantie in de historische Domstad Aken. Een oude spoorlijn die niet meer gebruikt wordt is omgebouwd tot fietspad zodat je autovrij kunt genieten van de omgeving. Bijkomend voordeel van deze Vennbahn is het zeer geringe stijgingspercentage zodat het nergens echt zwaar wordt onderweg. Je fietst door het grensgebied met België naar Monschau en na Bütgenbach steek je de Duitse grens weer over en gaat de Vennbahn over in een ander fietspad door het prachtige Natuurpark De Hoge Venen.

Via de Kylltalradweg, bereik je Gerolstein, het bronwater stadje in de Eifel. Op weg naar Bitburg wordt de route geleidelijk wat lastiger met wat korte klimmetjes met een uitschieter van 2,5 km. Geen zin in dit klimwerk? Geen probleem, je kunt dit lastige stukje ook met de trein afleggen. Een lange afdaling brengt je naar Trier, het eindpunt van deze fietsvakantie.

In het kort

 • Je fietst met keuze tussen fietsreizen navigatie app of beschrijving van de route
 • 6 overnachtingen in prima hotels met ontbijt
 • Oude spoorlijnen als fietspaden
 • fietsvakantie langs prachtige vergezichten en historische bezienswaardigheden
 • Dagelijks afstanden tussen de 28 en 58 kilometer

Reisbeschrijving

Dag1
Aankomst in Domstad Aken

Je reist op eigen gelegenheid naar Aken. Kom vroeg om nog even de tijd te nemen deze stad te verkennen. Het beroemdste is natuurlijk de Dom van Aken maar deze stad van Karel de Grote kent meer bezienswaardigheden zoals de oude stadsmuren, enkele kunstmusea en de Heilig-Hartkerk.
Overnachting in Aken

Dag2
Aken – Monschau (53 km)

Bij het treinstation Aken Rothe Erde begint de Vennbahn. Deze voormalig spoorlijn was in 2014 fietsroute van het jaar en brengt je vandaag naar Monschau. Haast onmerkbaar stijg je tijdens deze rit 250 meter, haast onmerkbaar omdat het stijgingspercentage van de Vennbahn maximaal 2% is. Onderweg dien je zeker een bezoek te brengen aan het monumentale Kornelimünster. Nadat je de agglomeratie van Aken verlaten hebt wordt het natuurschoon mooier en mooier. Je eindbestemming van vandaag is Monschau, een knus Eifelstadje met leuke winkeltjes, gezellige terrasjes en mooie vakwerkhuizen.
Overnachting in Monschau

Dag3
Monschau – Bütgenbach (28 km)

Neem in de ochtend de tijd voor een wandeling door het historische Monschau. Vanuit Monschau gaat het eerst omhoog over een prachtig fietspad langs de Rur. Als je de hoogte van de Vennbahn bereikt hebt gaat het zacht glooiend door en langs natuurgebied de Hoge Venen, één van de laatste bewaard gebleven hoogveenlandschappen van Europa. De route van vandaag is niet zo lang dus tijd genoeg voor een uitstapje naar Robertville, een stadje wat vroeger bekend stond om zijn turfstekers maar nu natuurlijk vanwege het indrukwekkende stuwmeer. Daarna gaat het door naar het volgende stuwmeer, dat van Bütgenbach. Je verblijfplaats deze nacht.
Overnachting in Bütgenbach

Dag4
Bütgenbach – Gerolstein (58 km)

Gisteren heb je de Vennbahn achter je gelaten en het laatste stuk de RAVeL45a gevolgd naar Bütgenbach. Vandaag leidt dit prachtige fietspad je via Büllingen richting de Duitse grens bij Losheimergraben. Haast onmerkbaar passeer je deze grens en vanaf hier fiets je over de Kylltalradweg. ‘ Dit fietspad slingert overwegend naar beneden langs het riviertje de Kyll. Breng vandaag zeker een bezoek aan het plaatsje Kronenburg met een prachtig historisch centrum en bovengelegen ruïne. Via andere leuke plaatsjes als Stadtkyll en Jünkerath gaat het naar het mineraalwaterstadje’ Gerolstein.
Overnachting in Gerolstein

Dag5
Gerolstein – Bitburg (41 km)

Van het mineraalwater van Gerolstein gaat het vandaag naar het bier van Bitburg. Dat is een mooi vooruitzicht! Onderweg kom je door kleine, idyllische plaatsjes als Birresborn, Mürlenbach, Densborn en Kyllburg. De etappe van vandaag kent korte steile klimmetjes van ca. 100 – 300 meter lengte en lange comfortabele afdalingen. Voorbij Kyllburg staat uw grootste uitdaging te wachten: een 2,5 km lange klim met fikse stijgingspercentages. De even steile afdaling na afloop van deze beklimming is een welkome beloning. Zie je dit stukje niet zitten? Geen probleem, in Kylburg kun je de trein pakken naar Erdorf, het plaatsje aan het einde van de afdaling. Beide stations liggen aan de route en deze treinreis maakt de route 6 km korter. Vanaf Erdorf vervolg je de route weer verder naar de stad die bekend staat om het Bitburger bier. Een heerlijk biertje is dan ook een heerlijke beloning voor deze fietstocht.
Overnachting in Bitburg

Dag6
Bitburg – Trier (52 km)

Vanaf Bitburg begin je met een heerlijke lange afdaling naar de Kyll en volg als snel het fietspad langs de rivier. Je fietst weer door een afwisselende omgeving; open landschappen met mooie vergezichten, over smalle fietspaden met water en bos langs je en door pittoreske dorpjes. De Kyll en het spoor blijven altijd in de buurt. Wie vroeg vertrekt heeft nog genoeg tijd om Trier te verkennen. Deze stad staat nog bol van Romeinse invloeden met de Porta Nigra, het amfitheater, de thermen en de Basilica. De Kyll mondt hier uit in de Moezel dus voor wie nog niet naar huis wil zijn er nog voldoende mogelijkheden.
Overnachting in Trier

Dag7
Vertrek vanuit Trier

Na het ontbijt eindigt het arrangement. Je hebt de keuze een transfer bij te boeken. In dat geval word je in de loop van de ochtend door een taxi opgehaald die je met de fietsen weer naar het starthotel in Aken brengt.

Reisdetails

Inclusief

 • 6 overnachtingen met ontbijt in *** en **** hotels
 • Bagagevervoer tijdens de fietsvakantie
 • Kaartmateriaal
 • Routes in gpx-formaat

Exclusief

 • Heen en terugreis
 • Fietshuur (optioneel)
 • Drankjes en overige maaltijden (halfpension optioneel)
 • Toeristenbelasting hotels
 • Eenpersoonstoeslag € 210,-
 • Parkeerplaats hotel in Aken
 • Reis-, annulerings- en fietsverzekering, eigen bijdrage garantiefonds, reserveringskosten
 • Toeslag Eénpersoonskamer € 260,-
 • Toeslag Half pension € 165,-
 • Toeslag hybride fiets , 24 versnellingen € 90,-
 • Toeslag e-bike, 10 versnellingen € 120,-
 • Toeslag helm € 10,-

Beschikbaarheid

REISDATABESCHIKBAARHEIDPRIJSNog beschikbaar
18 september 2021 - 24 september 2021Op Aanvraag 575
20 Beschikbaar
Boek nu
25 september 2021 - 1 oktober 2021Op Aanvraag 575
20 Beschikbaar
Boek nu
Prijs Vanaf
575 Per Persoon
Voeg reizigers toe
Persoon
575 Per Persoon
Extra Faciliteiten
Extra Nacht (o.b.v. beschikbaarheid + maaltijden zoals beschreven)
o.b.v. beschikbaarheid + maaltijden zoals beschreven
100 per persoon
Eénpersoonskamertoeslag
Eénpersoonskamertoeslag dient u aan te vinken wanneer u alleen reist of een kamer voor u alleen wenst.
210 per persoon
E-Bike met 10 versnellingen
Wanneer u een fiets wenst te huren voor 1 of meer personen vink dan de hoeveelheid aan en uw fiets(en) staan klaar bij uw hotel.
120 per persoon
Hybride Fiets met 24 versnellingen
Wanneer u een fiets wenst te huren voor 1 of meer personen vink dan de hoeveelheid aan en uw fiets(en) staan klaar bij uw hotel.
90 per persoon
Transfer € 65,00
65 per Reis
Halfpension (6x ontbijt & diner) € 165,00
165 per persoon

Wat maakt deze reis bijzonder

 • Verblijf in 6 sfeervolle *** en **** Hotels
 • Vertrek op zaterdag
 • mei tot en met september
 • Individuele Fietsvakantie (E-bike mogelijk)
 • Ontbijt (Diner op aanvraag mogelijk)
 • Routes tussen de 28 en 58 kilometer per dag