ua-187811294-1

Fietsvakantie Drenthe op z’n mooist | Hoteltrektocht langs culturele hoogtepunten, natuurparken en brinkdorpen

5 Dagen

Fietsvakantie Drenthe op z’n mooist. 5 of 7 dagen van hotel naar hotel, langs culturele hoogtepunten, natuurparken en brinkdorpen.

Drenthe is één van de meest populaire fietsprovincies van Nederland. In Drenthe is het erg eenvoudig om op de fiets de natuur en omgeving te verkennen. Maar liefst 2.100 km aan vrij-liggende fietspaden verbinden de mooiste plekken onderweg met schilderachtige brinkdorpen. Drenthe staat voor prachtige natuur, eeuwenoude geschiedenis, afwisselende landschappen; kortom een ideale omgeving voor het maken van mooie fietstochten. We hebben voor u een aantal mooie fietsroutes samengesteld door indrukwekkende beekdalen, bossen, heidegebieden, Nationale Parken en gezellige dorpjes waar u heerlijk kunt rondstruinen en verdrinken in al het moois wat Drenthe te bieden heeft.

Maak even een stop bij boerin Agnes voor een flesje zelfgemaakte advocaat.

Overzicht

De Drentse Hondsrug heeft een eeuwenoude geschiedenis. Het gebied was lang geleden het enige gebied waar je hoog en droog kon wonen in Nederland. De ruggen en dalen van dit unieke gebied werd gevormd in de ijstijden. Het landschap kenmerkt zich door de aanwezigheid van bossen, heidevelden en beekjes. Hooggelegen esdorpen met hun karakteristieke Saksische boerderijen ademen de sfeer uit van de kleine boerengemeenschappen uit het verleden.

Het Nationaal Park Drents-Friese Wold is een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden van Nederland, ligt op de grens van Drenthe en Friesland en bestaat uit bos , heide en stuifzanden.

De hunebed is het oudste monument van Nederland én het symbool van de Provincie Drenthe. Deze majestueuze grafmonumenten zijn ruim 5000 jaar geleden gebouwd, waarvan sommige indrukwekkend groot. De enorme keien werden op hun plek gezet met behulp van boomstammen waar ze de keien overheen rolden. Wat een klus!
In de nieuwe expositie van het Hunebedcentrum in Borger, beleeft u de tijd van de hunebedbouwers.

Veel minder bekend zijn bijvoorbeeld de Koloniën van Weldadigheid. 200 jaar geleden werden de koloniën van Weldadigheid opgericht en kregen armen, paupers en bedelaars uit de grote steden, een kans op een beter bestaan. In Frederiksoord is in 2019 het ‘Huis van Weldadigheid’ met een bijzonder museum ‘De Proefkolonie; een echte aanrader!

Kortom, een veelzijdige fietsvakantie door prachtige natuur en tal van historische bezienswaardigheden te ontdekken!

De eerste 2 dagen van uw fietsvakantie verblijft in een aangenaam hotel in Odoorn. Op de 3de dag fietst u naar het oosten van Drenthe waar u 2 dagen verblijft in een prachtig gelegen hotel in Zorgvlied na Op de 4de dag heeft u de keuze uit 2 verschillende fietsroutes. Op dag 5 fietst u via het 1000 jaar oude museumdorp Orvelte weer terug naar Odoorn waar u deze fietsvakantie bent begonnen.
Wij zorgen dat tijdens uw reis de bagage naar het volgende hotel wordt vervoerd.

In het kort

 • Overnachtingen vanuit twee *** hotels
 • 5 of 7 - daagse fietstrektocht
 • Prijs o.b.v. logies & ontbijt & 1x 3-gangendiner op dag van aankomst
 • Dagelijks afstanden tussen de 50 en 58 kilometer
 • Fietstrektocht langs eeuwenoude geschiedenis, afwisselende landschappen met bossen, heidevelden, beekjes en hooggelegen esdorpen
 • Van Goghroute, Hunebedroute, Hoogveenroute of Orvelteroute
 • bagagevervoer

Reisbeschrijving

Je reist op eigen gelegenheid naar hotel Eeserhof in Ees voor de eerste overnachting. Vroege aankomers kunnen alvast de omgeving verkennen. Tijdens je verblijf kun je kiezen uit maar liefst drie verschillende fietsroutes.

7-daagse -Je komt op eigen gelegenheid naar hotel Eeserhof in Ees voor de eerste overnachting. Vroege vogels kunnen alvast de omgeving gaan verkennen want je kunt tijdens het verblijf kiezen uit maar liefst 3 verschillende fietsroutes.

Overnachting in Ees
In de avond kun je genieten van een 3-gangen diner in het hotel.

Je overnacht in Odoorn

Advocaat- en Hunebed-route (57km)

Deze fietsroute gaat in de richting van Valthe met mooie Saksische boerderijen. In Exloo bevindt zich op de brink een schaapskooi en kudde en een mooie plek voor een koffiestop. Daarna fiets je naar Borger en kun je het hunebedcentrum en het Oertijdpark met de grootste hunebed van Nederland bezoeken. Na de lunch in Borger gaat de route richting Gasselternijveen en kun je kennis maken met het Drents Roomkaatje bij boerin Agnes. Zij maakt op ambachtelijke wijze een zachte roomadvocaat in vijf verschillende smaken. Expositieboerderij Versteend Leven bij Drouwen heeft een groot assortiment mineralen, sieraden en schelpen vanuit de gehele wereld die je kunt bewonderen.
In het staartje van deze route is het aangenaam verpozen in het bos bij Theehuis Poolshoogte. Hier kun je de omgeving eens vanaf boven bekijken. Wat een Uitzicht!

OF

De Orvelte route (51km)

Deze fietsroute zit vol met cultuurhistorie van Zuidoost Drenthe. Een leuk afstapplek is het openluchtmuseum Ellert en Brammert. Via het Oranjekanaal bij Wezuperbrug gaat de route naar één van de mooiste dorpen van Nederland: Orvelte wordt ook wel het ‘Oerdorp’ van Drenthe genoemd. Hier beleeft u de geschiedenis aan den lijve! Alsof u zo het verleden instapt. Orvelte is tevens een mooie lunchplek. Een keur van lekkernijen zoals een Drentse koek uit eigen bakkerij vindt u bij lunchcafé de Schenkerij & Lunch.

Na Orvelte gaat de route verder naar het Orvelteveld en het schapenpark. Een bezoek aan de Keramiektuin galerie Harwi met een ruim opgezette beeldentuin is een aanrader. Aan het einde van de route passeer je de uitkijktoren bij theehuis Poolshoogte; een prachtige plek voor een drankje en de omgeving eens vanaf boven te bekijken. Wat een uitzicht!

OF

Ellertsveldroute (60 km)

Bij deze route fiets je meteen richting Schoonoord. Onderweg kom je langs het Openluchtmuseum Ellert en Brammert. Het Ellertsveld was ooit het woeste gebied waar een Drents volksverhaal zich afspeelde. Hier woonden de rovende reuzen Ellert en Brammert. In het Openluchtmuseum leer je alles over de cultuurhistorie van Zuidoost-Drenthe, zoals de plaggenhutten waar mensen in woonden. Via het Sleenerzand en de Schapendijk, fiets je door de brinkdorpen Sleen en Erm. Je vervolgt jouw weg via het Ermerstrand richting het centrum van Emmen. Geniet op het nieuwe plein van Emmen op een van de vele terrassen, of rust even uit in het Rensenpark. Vanuit Emmen fiets je meteen de natuur in van het Valtherbos. Er liggen hier talloze grafheuvels en drie hunebedden. Als je goed kijkt, is er zelfs een onderduikershol uit de Tweede Wereldoorlog te vinden. Dit is zeker de moeite waard om te bezichtigen!

Overnachting in Ees

5-daagse - Ees-Zorgvlied (62km)
Terug in de tijd! Je fietst vandaag via het Oranjekanaal bij Wezuperbrug naar het museumdorp Orvelte. Orvelte is één van de oudste dorpen in Nederland en volgens kenners één van de mooist bewaard gebleven. De kenmerkende Drentse esdorpenlandschappen van hooggelegen dorpen met brinken, essen en laag gelegen wei en hooilanden, zijn hier nog goed te zien. De dorpen hebben nog steeds dezelfde opbouw als rond 1900 met veel rietgedekte boerderijen.
Tijdens het laatste deel van deze route fiets je door het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Dit gebied behoort tot de mooiste en belangrijkste natuurgebieden van een Europa.

Overnachting in Zorgvlied

7-daagse - Odoorn-Zuidlaren (54km)
Je fietst vandaag naar het volgende hotel in Zuidlaren. In Exloo bevindt zich op de brink een schaapskooi en -kudde, en diverse leuke plekken voor een koffiestop.. Daarna gaat de route verder naar Borger waar je het hunebedcentrum kunt bezoeken met het grootste hunebed van Nederland. Na Borger en het Drouwenerzand ga je op weg naar Gasselternijveen en passeer je Boerin Agnes. Zij maakt op ambachtelijke wijze een zachte roomadvocaat in vijf verschillende smaken.
Het Nationaal Park Drentsche Aa is werkelijk prachtig: het best bewaarde beek-esdorpenlandschap van West-Europa waar beken nog een natuurlijke loop volgen zoals ze dat al vele duizenden jaren doen.
De fietsroute eindigt in Zuidlaren. Het dorp van Berend Botje is het groenste dorp van Europa en heeft maar liefst 10 brinken en vele prachtige landhuizen

Overnachting in Zuidlaren

5-daagse - Drents-Friese Wold-route (53km) of Hoogveen-route (52km)
Je fietst vandaag vrijwel de gehele dag door het Nationaal Park Drents-Friese Wold langs historische plekken.
In de Koloniën van Weldadigheid, ontstaan in 1818, kun je genieten van een uniek, maar helaas bijna bij niemand bekend, stuk geschiedenis van Nederland. Armen en werklozen werden hier opgevangen en een zinvol bestaan geboden. Een aanrader is een bezoek aan het museum “de Proefkolonie” Hier wordt met aansprekende videopresentaties alles verteld over de ontstaansgeschiedenis. Het lijkt of je niet naar de film kijkt, maar er zelf in zit.

Hoogveen-route (52km)
Prachtige fietspaden voeren je langs de zandverstuivingen van het Aekingerzand en over de heide van het hoogveen Fochleloërveen, beiden gelegen in het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Dit hoogveen vind je alleen nog in dit gebied. In de rest van Europa is het geheel verdwenen door afgraving en gebruik als brandstof. Wat rest is een uniek stuk natuur en leefgebied voor flora en fauna. Veenhuizen was ook onderdeel van de Kolonie van Weldadigheid, maar hier zaten de mensen gevangen. Een bezoek aan het gevangenismuseum is zeker de moeite waard.
Liefhebbers van een ambachtelijke gebrouwen biertje kunnen een bezoek brengen aan bierbrouwerij Maallust bij Veenhuizen. Bierbrouwers Carina en Gert brouwen met toewijding en passie, smaakvolle en authentieke bieren.

Overnachting in Zorgvlied

7- daagse - Zuidlaardermeerroute (57km)
Vandaag vormt het Zuidlaardermeergebied het decor van de fietsroute voor vandaag. Het Zuidlaardermeer. Dit merengebied valt onder Europese bescherming en is het oudste en grootste meer van Drenthe. Het meer is al duizenden jaren oud en ontstond door een wisselwerking van eb en vloed op het veen in het gebied. Het gebied is een zeer vogelrijk met een uniek vloedmoeras en stukken grasland met vele weidevogels.
Vervolgens gaat de fietstocht door Groningen, een prachtige en levendige stad. Er is een overvloed aan restaurants en gezellige terrasjes. Het Groninger museum met moderne architectuur is een aanrader.

Overnachting in Zuidlaren

5-daagse - Zorgvlied-Ees (60km)
Vandaag is helaas de laatste dag van deze fietsvakantie aangebroken en fiet je weer terug naar Odoorn waar deze fietsvakantie begon. Je fietst over de uitgestrekte heidevelden van Nationaal Park Dwingelderveld. Dit park behoort tot de grootste aaneengesloten bosgebieden van Nederland en alleen toegankelijk voor fietsers en wandelaars. Bij Schoonoord bevind zich het openluchtmuseum Ellert en Brammert. Hier vind je alles over de cultuurhistorie van Drenthe.
Een heel leuk museum en zeker de moeite waard om rond te kijken.
In Ees aangekomen eindigt deze fietsvakantie.

Vertrek

7- daagse - Zuidlaren-Zorgvlied (57km)
Je fietst door bosrijke omgeving van het Nationaal landschap Drentsche AA langs het Balloërveld. De overwegende heide en vergraste heidebegroeiing wordt soms afgewisseld met veenmeertjes en wat kleine zandverstuivingen. Op het Balloërveld zijn naast de grote zand- en heidevlaktes, ook grafheuvels en middeleeuwse karresporen te zien. Je fietst hier werkelijk even in een andere wereld.
Rolde is een knus brinkdorp en rijk aan bezienswaardigheden. Op minder dan 200 meter van elkaar liggen hunebedden D17 en D18.
De hoofdstad van Drenthe, Assen is een mooie plek voor de lunch.
Hotel Villa Nova is een sfeervol hotel op een prachtige locatie aan de rand het Nationaal Park het Drents Friese Wold.

Overnachting in Zorgvlied

Drents-Friese Wold-route (53km)
Je fietst vandaag vrijwel de gehele dag door het Nationaal Park Drents-Friese Wold langs historische plekken.
In de Koloniën van Weldadigheid, ontstaan in 1818, kun je genieten van een uniek, maar helaas bijna bij niemand bekend, stuk geschiedenis van Nederland. Armen en werklozen werden hier opgevangen en een zinvol bestaan geboden. Een aanrader is een bezoek aan het museum “de Proefkolonie” Hier wordt met aansprekende videopresentaties alles verteld over de ontstaansgeschiedenis. Het lijkt of je niet naar de film kijkt, maar er zelf in zit.
Overnachting in Zorgvlied

OF

Hoogveen-route (52km)
Prachtige fietspaden voeren je langs de zandverstuivingen van het Aekingerzand en over de heide van het hoogveen Fochleloërveen, beiden gelegen in het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Dit hoogveen is uniek in Europa en tref je alleen nog in dit gebied. In de rest van Europa is het geheel verdwenen door afgraving en gebruik als brandstof. Wat rest is een uniek stuk natuur en leefgebied voor flora en fauna. Veenhuizen was ook onderdeel van de Kolonie van Weldadigheid, maar hier zaten de mensen gevangen. Een bezoek aan het gevangenismuseum is zeker de moeite waard.
Liefhebbers van een ambachtelijke gebrouwen biertje kunnen een bezoek brengen aan bierbrouwerij Maallust bij Veenhuizen. Bierbrouwers Carina en Gert brouwen met toewijding en passie, smaakvolle en authentieke bieren.

Overnachting in Zorgvlied

Vandaag is helaas de laatste dag van deze fietsvakantie aangebroken en fiet je weer terug naar Odoorn waar je deze fietsvakantie bent begonnen. Je fietst over de uitgestrekte heidevelden van Nationaal Park Dwingelderveld. Bij herinneringscentrum Kamp Westerbork kom je meer te weten over het duistere verleden van deze plek. Een bezoek aan de Keramiektuin galerie Harwi met een ruim opgezette beeldentuin is een aanrader. Aan het einde van de route passeer je de uitkijktoren bij theehuis Poolshoogte; een prachtige plek om deze fietsvakantie af te sluiten met een drankje.

In Odoorn aangekomen eindigt deze fietsvakantie.

Reisdetails

Inclusief

 • 5 of 7 dagen met ontbijt in *** hotels
 • 1x driegangendiner op de dag van aankomst
 • Contact persoon in geval van nood
 • Dagkaartjes en knooppuntenroutes of GPX-routes
 • Bagagevervoer (max. 1 koffer p.p.)

Exclusief

 • Hier genoemde prijzen zijn onder voorbehoud
 • Fietshuur 5 dagen: Hybride fiets (7 versnelling) € 75,-
 • Fietshuur 5 dagen: Hybride fiets (7 versnelling) € 90,-
 • Fietshuur 5 dagen: E-Bike € 150,-
 • Fietshuur 8 dagen: E-Bike € 195,-
 • Overige maaltijden
 • Toeristenbelasting hotels
 • Eenpersoonstoeslag € 155,- (5 daagse) € 185,- (7-daagse)
 • Toeslag Halfpension € 110,- (5 daagse) € 185,- (7-daagse)
 • Reis-, annulerings- en fietsverzekering, eigen bijdrage garantiefonds, reserveringskosten

Beschikbaarheid

REISDATA BESCHIKBAARHEID PRIJS Nog beschikbaar
16 juli 2024 - 20 juli 2024 Beschikbaar € 649
9 Beschikbaar
17 juli 2024 - 21 juli 2024 Beschikbaar € 649
7 Beschikbaar
18 juli 2024 - 22 juli 2024 Beschikbaar € 649
9 Beschikbaar
23 juli 2024 - 27 juli 2024 Beschikbaar € 649
9 Beschikbaar
24 juli 2024 - 28 juli 2024 Beschikbaar € 649
9 Beschikbaar
25 juli 2024 - 29 juli 2024 Beschikbaar € 649
9 Beschikbaar
30 juli 2024 - 3 augustus 2024 Beschikbaar € 649
9 Beschikbaar
31 juli 2024 - 4 augustus 2024 Beschikbaar € 649
9 Beschikbaar
1 augustus 2024 - 5 augustus 2024 Beschikbaar € 649
9 Beschikbaar
6 augustus 2024 - 10 augustus 2024 Beschikbaar € 649
9 Beschikbaar
7 augustus 2024 - 11 augustus 2024 Beschikbaar € 649
9 Beschikbaar
8 augustus 2024 - 12 augustus 2024 Beschikbaar € 649
9 Beschikbaar
13 augustus 2024 - 17 augustus 2024 Beschikbaar € 649
9 Beschikbaar
14 augustus 2024 - 18 augustus 2024 Beschikbaar € 649
9 Beschikbaar
15 augustus 2024 - 19 augustus 2024 Beschikbaar € 649
9 Beschikbaar
20 augustus 2024 - 24 augustus 2024 Beschikbaar € 649
9 Beschikbaar
21 augustus 2024 - 25 augustus 2024 Beschikbaar € 649
9 Beschikbaar
22 augustus 2024 - 26 augustus 2024 Beschikbaar € 649
9 Beschikbaar
27 augustus 2024 - 31 augustus 2024 Beschikbaar € 649
9 Beschikbaar
28 augustus 2024 - 1 september 2024 Beschikbaar € 649
9 Beschikbaar
29 augustus 2024 - 2 september 2024 Beschikbaar € 649
9 Beschikbaar
3 september 2024 - 7 september 2024 Beschikbaar € 649
9 Beschikbaar
4 september 2024 - 8 september 2024 Beschikbaar € 649
9 Beschikbaar
5 september 2024 - 9 september 2024 Beschikbaar € 649
9 Beschikbaar
10 september 2024 - 14 september 2024 Beschikbaar € 649
9 Beschikbaar
11 september 2024 - 15 september 2024 Beschikbaar € 649
9 Beschikbaar
12 september 2024 - 16 september 2024 Beschikbaar € 649
9 Beschikbaar
17 september 2024 - 21 september 2024 Beschikbaar € 649
9 Beschikbaar
18 september 2024 - 22 september 2024 Beschikbaar € 649
9 Beschikbaar
19 september 2024 - 23 september 2024 Beschikbaar € 649
9 Beschikbaar
24 september 2024 - 28 september 2024 Beschikbaar € 649
9 Beschikbaar
25 september 2024 - 29 september 2024 Beschikbaar € 649
9 Beschikbaar
26 september 2024 - 30 september 2024 Beschikbaar € 649
9 Beschikbaar
1 oktober 2024 - 5 oktober 2024 Beschikbaar € 544
15 Beschikbaar
2 oktober 2024 - 6 oktober 2024 Beschikbaar € 544
15 Beschikbaar
3 oktober 2024 - 7 oktober 2024 Beschikbaar € 544
15 Beschikbaar
8 oktober 2024 - 12 oktober 2024 Beschikbaar € 544
15 Beschikbaar
9 oktober 2024 - 13 oktober 2024 Beschikbaar € 544
15 Beschikbaar
10 oktober 2024 - 14 oktober 2024 Beschikbaar € 544
15 Beschikbaar
15 oktober 2024 - 19 oktober 2024 Beschikbaar € 544
15 Beschikbaar
16 oktober 2024 - 20 oktober 2024 Beschikbaar € 544
15 Beschikbaar
17 oktober 2024 - 21 oktober 2024 Beschikbaar € 544
15 Beschikbaar
22 oktober 2024 - 26 oktober 2024 Beschikbaar € 544
15 Beschikbaar
23 oktober 2024 - 27 oktober 2024 Beschikbaar € 544
15 Beschikbaar
24 oktober 2024 - 28 oktober 2024 Beschikbaar € 544
15 Beschikbaar
29 oktober 2024 - 2 november 2024 Beschikbaar € 544
15 Beschikbaar
30 oktober 2024 - 3 november 2024 Beschikbaar € 544
15 Beschikbaar
31 oktober 2024 - 4 november 2024 Beschikbaar € 544
15 Beschikbaar
5 november 2024 - 9 november 2024 Beschikbaar € 544
15 Beschikbaar
6 november 2024 - 10 november 2024 Beschikbaar € 544
15 Beschikbaar
7 november 2024 - 11 november 2024 Beschikbaar € 544
15 Beschikbaar
Prijs Vanaf € 448
/ Persoon
 • Bagagevervoer (kan ook geboekt zonder)
 • Verblijf in *** Hotels
 • Routes tussen de 48 en 58
 • Elke dag vertrek mogelijk
 • maart tot en met november
 • Individuele Fietsvakantie (E-bike mogelijk)
 • Logies & Ontbijt, of met 5x of 3x diner