ua-187811294-1

Fietsvakantie Hanzesteden & Veluwe | trektocht

8 Dagen

Fietsvakantie – Trektocht langs Hanzesteden

Een fietstocht langs de historierijke Hanzesteden. Tijdens deze fietsvakantie maak je kennis met het rijke verleden van dit deel van de Veluwe en fiets je door de mooiste middeleeuwse stadjes, afgewisseld door prachtige natuur zoals heidevelden, eindeloze zandvlaktes, bossen en Veluwse dorpen. Je overnacht op 3 verschillende prachtige locaties. Uiteraard zorgen wij voor het bagagevervoer tijdens je fietsvakantie. Het is nauwelijks te bevatten maar in de 15de eeuw waren de Hanzesteden in Nederland de belangrijkste handelscentra en waren Amsterdam en Rotterdam nog dorpjes.

Overzicht

Kooplieden in het noorden van Europa gingen een samenwerkingsverband aan en gaven elkaar allerlei handelsprivileges zoals vrijstelling van het betalen van tol. Rivieren en zeeën waren de belangrijkste vervoerswegen van zout en bier tot hout en dierenhuiden. De rivier de IJssel vormde een belangrijke schakel tussen het handelsverkeer uit de Oostzee en het Noordzeegebied. Op de Veluwe floreerden Harderwijk, Elburg, Kampen en Hattem door hun gunstige ligging aan de Zuiderzee.

Deze fietsvakantie begint in Hanzestad Harderwijk, gelegen aan het Veluwemeer. Deze bruisende Hanzestad heeft een historische binnenstad, een rijke geschiedenis en een paar zeer goede restaurants. Pittoreske straatjes worden afgewisseld door sfeervolle pleinen.
Je fietst door Veluwse dorpen, uitgestrekte bossen en langs zandverstuivingen. Elburg is een Hanzestad met een ommuurd historisch centrum, stadswallen en iconische stadspoort. De haven ligt vol met prachtige authentieke botters en het is geweldig om door al die oude straatjes te dwalen.
Hanzestad Kampen is betoverend met de vele sierlijke koopmanshuizen en indrukwekkende gevels. Vanuit Elburg maak je een mooie rondrit door het noordelijke deel van de Veluwe en doe je de Hanzestad Hattem aan. Fietsend door Hattem, kun je begrijpen waarom deze stad aan de IJssel, al eeuwenlang een grote aantrekkingskracht heeft (gehad) op kunstschilders. Hollandse luchten, landgoederen en uitgestrekte bossen vormen het perfecte decor.
De uitgestrekte bossen en natuurgebieden rondom Epe zijn het leefgebied van zwijnen, herten, reeën en vossen. De natuur is hier werkelijk prachtig en zo veelzijdig. De kans is groot dat je op de fiets de herder met zijn schaapskudde tegenkomt.
Na een fietsroute door het hart van het kroondomein Het Loo, het mooiste bosgebied van de Veluwe, bereik je het eindpunt van deze fietsvakantie. 

In het kort

 • Je fietst met keuze tussen fietsreizen navigatie app of beschrijving van de route
 • 7 overnachtingen in **** hotels met ontbijt
 • 1 x diner op dag van aankomst
 • fietsvakantie langs de mooiste middeleeuwse stadjes op de Veluwe
 • Dagelijks afstanden tussen de 45 en 65 kilometer (alternatief mogelijk met kortere of langere routes)

Reisbeschrijving

Je reist op eigen gelegenheid naar de prachtige historische Hanzestad Elburg. Op 5 minuten loopafstand kun je gebruik maken van gratis parkeergelegenheid gedurende de gehele fietsvakantie. Vandaag is een mooie gelegenheid om dit eeuwenoude vestingstadje te verkennen. Hanzestad Elburg is een leuk stadje aan het Veluwemeer met een ommuurd historisch centrum, stadswallen en iconische stadspoort. De authentieke botters in de haven zijn de stille getuigen van het rijke vissersverleden van Elburg.
Dwaal door de middeleeuwse straatjes met prachtige historische panden. Waar je in de vesting ook staat, overal zie je wel iets bijzonders. De prachtig bewaarde stadsgracht en verdedigingswallen omringen nog altijd de binnenstad. Eén van Elburgs vroegere toegangspoorten is bewaard gebleven. Wanneer je daar onderdoor loopt, stap je een wereld vol monumenten binnen. Of geniet op één van de vele terrassen bij de haven.
Overnachting in Elburg

Je verlaat Elburg in noordoostelijke richting en fietst door een uitgestrekt polderlandschap, langs de Lummerwetering, richting de IJssel. Hollandser kun je het decor niet krijgen: dijken, polders en water.
Na circa 20 km bereik je Zalk, een dorp aan de IJssel en een leuke plek voor een kopje koffie met een Boffert. Halverwege de route, kom je aan in de Hanzestad Hattem.
Dit schilderachtige stadje ligt ingeklemd tussen de IJssel en de rand van de Veluwe en heeft een pittoresk centrum waar je heerlijk kan rondslenteren of even genieten op één van de vele terrassen. Dit stadje is al eeuwenlang een inspiratiebron voor vele kunstschilders. Je kunt in Hattem ook een bezoek brengen aan het Anton Pieck museum. Via het Apeldoorns kanaal duik je de bossen in bij Wapenveld en Wezep en via Oldebroek over verkeersarme landweggetjes weer terug naar Elburg.
Overnachting in Elburg

Voordat je afzakt naar Harderwijk, maak je eerst een lus en fiets je via de oostelijke oevers van het Drontermeer en bereik je Kampen na circa 20km. Nautische Hanzestad Kampen is thuishaven van de Kamper Kogge; de handelsschepen uit de 15de eeuw. In Kampen is van alles te zien en te beleven en alle bezienswaardigheden bevinden zich op loopafstand. Je vindt er vele ambachtelijke winkeltjes en pakhuizen. Kampen is ook de perfecte plek voor de eerste pauze van vandaag. Na Kampen fiets je door het prachtige Reve-Abbertbos in de Flevopolder. Vreemd om te bedenken dat dit relatief jonge bosgebied ruim honderd jaar geleden nog onderdeel van de Zuiderzee was. Na circa 40km fiets je weer langs Elburg en de uitgelezen plek voor de lunch. Je fietst het laatste deel van deze route over een grotendeels vrij-liggend fietspad door een weids boeren landschap met beken en sloten naar je volgende overnachtingslocatie in Harderwijk.
Harderwijk is een oude Hanzestad. Dwaal door de middeleeuwse straatjes met prachtige historische panden zoals het monumentale oude stadhuis en het schilderachtige Visschers huisje.
Je kunt ook mee met de stadsgids. Iedere dag om 14.00 uur is er een stadwandeling met je hotel als startpunt. De stadgids verteld over de rijke geschiedenis van de stad waarbij de vestingwerken en de visserij een belangrijke rol speelden.
Geniet van een glas wijn op één van de vele terrassen en bekijk de zonsondergang vanaf het stadsstrand.
Overnachting in Harderwijk.

Tijdens deze route maak je kennis met Veluwse dorpen zoals Ermelo en Putten. Landgoed Schovenhorst is een leuke pauzeplek. Vervolgens fiets je door het Speulder- en Sprielderbos. Deze behoren tot de oudste en mooiste bossen van Nederland, bekend om zijn ‘dansende’ eeuwenoude bomen. Varens en halfvergane stammen vormen een bijzondere sfeer. De sprengen en beken van de Leuvenumse bossen zorgen voor een sprookjesachtige sfeer.
Het fietspad dwars door het Beekhuizerzand waar zandverstuivingen de vrije loop hebben is een mooie afsluiting van deze veelzijdige fietsroute.
Overnachting in Harderwijk

Vandaag fiets je naar de ‘kleinste stad’ van Nederland: Staverden. Op landgoed Staverden is veel te ontdekken waaronder Bierbrouwerij Uddelaer in het koetshuis, waar je kennis kunt maken met verschillende speciaal bieren. De route gaat verder door de dorpen Wenum en Elspeet voordat je door de uitgestrekte bossen fietst van Domein Het Loo.
‘Het Verscholen Dorp’ was in de Tweede Wereldoorlog een schuilplaats voor onderduikers in de bossen van Vierhouten. Je kunt hier de herbouwde hutten bekijken. De route gaat vervolgens verder over onverharde bospaden waarbij je overal de sporen ziet van wilde zwijnen die de aarde hebben omgewroet op zoek naar voedsel.
Je hotel voor de komende dagen is een oase van rust. Een heerlijke plek om te genieten van een welverdiend drankje en de heerlijke keuken, te midden van de Veluwse natuur.
Overnachting in Epe

Vandaag krijg je een van de meest bijzondere fietsroutes over de Veluwe voorgeschoteld, deze loopt dwars door de bossen van de Koninklijke Houtvesterij. De Koninklijke houtvesterij maakt deel uit van het kroondomein het Loo en is al ruim 300 jaar verbonden met het Huis Oranje-Nassau. Dit landgoed met een rijke cultuurhistorie wordt gekenmerkt door prachtige landschappen en behoort het grootste aaneengesloten bosgebied van Nederland. De Veluwse dorpen Vierhouten en Elspeet zijn leuke plekken om even af te stappen en te pauzeren. Vanuit deze dorpen fiets je zo weer de stilte in van de bossen; heerlijk! Op de weg terug passeer je in Vaassen het imposante Kasteel Cannenburgh uit de 16de eeuw. Het landgoed en het gerestaureerde kasteel kun je bezichtigen en is een echte aanrader. In Epe heb je nogmaals de gelegenheid om te genieten van een welverdiende pauze voordat je je hotel bereikt.
Overnachting Epe

Wat gaat de tijd toch snel! Vandaag staat helaas al weer de laatste fietsroute op het programma, naar de plek waar je de fietsvakantie bent begonnen: Elburg. Je fietst door natuurgebied de Renderklippen. Deze met heide begroeide stuwwallen zijn vele duizenden jaren geleden gevormd door ijs en water. In één van de prachtige streekboerderijen rondom Epe is het museum Hogendoorns Plaatse gevestigd waar je meer te weten komt over de streekgeschiedenis; een aanrader!
De omgeving van Epe vormt het leefgebied van zwijnen, herten, reeën en vossen. Prachtige bossen, heidevelden, beekjes en sprengen zorgen voor een grote afwisseling van dit mooie gebied.
Kasteel Zwaluwenburg dateert uit de 14de eeuw. Een leuke plek om even af te stappen, voordat je Elburg bereikt.
Overnachting in Elburg

Dag 8 :
Vertrek

Na het ontbijt eindigt het arrangement en vertrekt u op eigen gelegenheid naar huis.

Reisdetails

Inclusief

 • 7 overnachtingen met ontbijt in 3 verschillende **** hotels
 • 1 keer diner op dag van aankomst
 • Bagagevervoer tijdens de fietsvakantie
 • Dagkaartjes en knooppunten-routes
 • Gratis parkeergelegenheid bij het hotel

Exclusief

 • Fietshuur (optioneel)
 • Drankjes en overige maaltijden
 • Toeristenbelasting hotels
 • entreegelden
 • Eenpersoonstoeslag
 • Reis-, annulerings- en fietsverzekering, eigen bijdrage garantiefonds, reserveringskosten
 • Datums en prijzen
 • Maart t/m november 2023 € 778,-
 • Toeslag juli en augustus € 50,-
 • Extra’s
 • Eenpersoonstoeslag 225,-
 • Huur hybride fiets , 24 versnellingen 85,-
 • Huur e-bike, 10 versnellingen 175,-
 • Huur tandem 125,-
 • Huur helm 10,-

Foto's

Prijs Vanaf € 778
/ Persoon
 • Uw bagage wordt vervoerd
 • Verblijf in sfeervolle **** Hotels
 • Dagelijks mogelijk bij beschikbaarheid
 • Routes tussen de 45 en 65 kilometer per dag
 • maart tot en met november
 • Individuele Fietsvakantie (E-bike mogelijk)
 • Ontbijt & 1 x Diner