ua-187811294-1

De Italiaanse Riviera

De kust van de landstreek Ligurië, de Italiaanse Riviera, wordt verdeeld in de Riviera di Levante (ten oosten van Genua) en de Riviera di Pontente (ten westen van Genua tot de Franse grens). Zijn het aan de Riviera di Ponente de bloemenpracht en de palmenkusten, die deze streek kenmerken, aan de Riviera di Ponente zijn het de dichte bossen en de hoge, rotsachtige kust met de vele baaien en inhammen. Het aanzien is daardoor veel schilderachtiger; een schilderachtigheid die nog versterkt wordt door de bijzonder fraaie dorpjes en stadjes die je hier aantreft. Bijzonder mooi zijn vooral het voorgebergte van Portofino en de streek Cinqueterre. Van Nervi, het oostelijkste voorstadje van Genua en een bijzonder aardig badplaatsje, loopt de via Aurelia oostwaarts naar het badplaatsje Camogli, Dit is het meest karakteristieke stadje van dit gebied, waar men de oude typische bouwwijze – de dicht opeeengedrongen, smalle, soms tien verdiepingen tellende huizen, in pasteltinten gekalkt, het best leert kennen. Camogli is daarbij ook toegangspoort tot het Portofinoschiereiland. Hier zijn bijna geen autowegen en is het ten volle genieten van de prachtige panorama’s.

Een Wandeltocht langs de Cinqueterre

Een wandeltocht door dit schitterende gebied begint in het relatief rustige deel van de Bloemenrivièra bij Camogli en beweegt zachtjes aan richting de Cinque Terre, oftewel ’vijf dorpjes’. De schilderachtige vissersdorpjes die per auto min of meer onbereikbaar zijn, worden onderling verbonden door een spoorlijn én door één van de prachtigste kustwandelpaden van Europa. Al wandelend heb je continue fantastische vergezichten over zee en over de op terrassen bewerkte heuvels. Je wandelt langs muurtjes die de omheining vormen van olijf- en citroenboomgaarden afgewisseld met kleine wijngaarden van de befaamde lokale witte wijn. En dan daarbij ook nog overal om je heen die prachtige bloemen! Ook trek je af en toe landinwaarts door de geurende maquisheuvels en bereik je rustige plaatsjes. Overnachten kan in gezellige familiehotels, gelegen in de levendige kustplaatsjes. Hier is het heerlijk toeven. Wat te denken van een ijskoud glas Cinqueterre wijn op zo’n fijn mediteraan terrasje!

San Fruttuso

San Fruttuoso is een klein gehuchtje met een kerk en klooster aan de voet van de groene Monte Portofino en ligt aan een schitterende baai. Fruttuoso ligt helemaal afgesloten en is alleen via een muildierpad te bereiken en is misschien wel de meest magische plek langs de Ligurische kust. Een paar kleine huisjes, een barretje, visnetten en wat kleurige vissersbootjes. Het pronkstuk is het klooster die bijna in het water staat.

Portofino

Op de uiterste oostpunt van het voorgebergte ligt Portofino. Van Camogli wordt gezegd dat het het meest karakteristiek is. Van Portofino, met zijn schilderachtige jachthaven, prachtig aan de baai gelegen, is het mooist… en krijgt dan ook veel bekijks. Na Portofino komen de elegante badplaatsen S.Margherita en Rapallo. Langs deze kust komen bijna geen zandstranden voor. Hier en daar tref je een klein, steenachtig strand, naast de rotsachtige kust. Voor duiken en snorkelen is het hier weer veel boeiender, ook omdat hier meer vis zit dan aan de Riviera di Ponente. Chiavari is het eerste plaatsje met een ruim zandstrand en vervolgens Sestri Levante, de bekende vissers- en badplaats met zijn schiereiland en schilderachtig bebouwde landengte, en Levanto. Tussen de laatste twee plaatsen liggen nog enkele rustige, dorpjes zoals Deiva Marina, Framura en Bonassola. Na Levanto loop je weer lang door nog ongerepte natuur en de vijf bijzonder schilderachtige en rustige dorpjes – Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore – bekend staat als de Cinqueterre. Een fantastisch wandelgebied met vele panorama’s. De hoge kust met zijn naakte rotsen is er een van woeste schoonheid.meest