ua-187811294-1

Individuele Fietsvakantie Veluwe | Harderwijk | standplaats 3 of 5 dagen

3 Dagen

Individuele Fietsvakantie Veluwe | Harderwijk | standplaats | 5 dagen

Tour de Veluwe vanaf standplaats Harderwijk. De routes bieden landelijke, bosrijke en waterrijke landschappen. Naast het historische en mooi gelegen Harderwijk ontdek je ook de afwisselende landelijke, bosrijke en natuurrijke omgeving. Een verrassend veelzijdige fietsvakantie waar je ook nog eens Heerlijk Harderwijk ontdekt met een boeiende stadswandeling en entree voor het vrolijke Marius van Dokkum museum, gevestigd in de prachtig gerenoveerde ‘Snijcamer’ aan de hortustuin, met zicht op het Linneustorentje.

Overzicht

Historische Hanzestad aan het Veluwemeer
Harderwijk wordt al in 1252 aangeduid als Hanzestad. De stad, indertijd gelegen aan de Zuiderzee, sloot zich aan bij de Duitse Hanze. Met het komen en gaan van handelaren en uiteraard handelsproducten was er volop bedrijvigheid in de stad. Harderwijk werd een stad van betekenis. Nu, in de 21e eeuw, zijn de sporen van deze tijd nog altijd zichtbaar. Sommige gebouwen van toen staan er nog. Maar of gebouwen nu wel of niet behouden zijn gebleven; de geschiedenis van Harderwijk blijft! Daar waar u vandaag wandelt, hebben eeuwen geleden mensen gelopen die een rol speelden in de Hanze.

Handelsstad

Harderwijk kreeg in 1231 stadsrechten van de Graaf van Gelre. De stad ontwikkelde zich snel tot een vooraanstaande handelsstad. Zij profiteerde van haar ligging aan een aantal belangrijke handelsroutes, naar Deventer, Elburg, Hattem, Kampen en steden langs de Zuiderzee, de Noordzee en de Oostzee. Harderwijk had zelfs haar eigen handelsnederzetting in Skanör in Zweden waar de grootste jaarmarkten van het hele Oostzeegebied werden gehouden.
Omdat Harderwijk stadsrechten had, mochten er ook week- en jaarmarkten worden georganiseerd. De Smeepoortenbrink werd in die tijd gebruikt als marktplein waar met name goederen werden verhandeld die via land werden aangevoerd of geëxporteerd. Zoals bosbessen, hout, laken en Amersfoorts bier.

Stad aan het water
De grote zeewaardige koggen konden niet in Harderwijk aanleggen. De koggen gingen iets verderop voor anker. De bootschuivers, leden van het Schuitevaardersgilde, brachten de handel vervolgens met kleine bootjes naar twee lange pieren, die voor de kust van Harderwijk lagen. Eén pier bevond zich ter hoogte van de Hooghe Bruggepoort en er was er één bij de Vischpoort.
Al zolang Harderwijk bestaat waren er regelmatig overstromingen. Door stormvloed steeg het water tot grote hoogten waardoor het water de stad in liep. De stormvloed van 1916 leidde tot de Zuiderzeewet waarmee de basis werd gelegd voor drooglegging en inpoldering van de Zuiderzee. Met de aanleg van de Afsluitdijk in 1932, werd de Zuiderzee het IJsselmeer.
Nu, aan het begin van de 21e eeuw, wordt er hard gewerkt aan het plan Waterfront waarbij diverse eilanden worden gecreëerd voor onder andere recreatie en woningbouw. Ook het Dolfinarium krijgt een eigen eiland.

Ontdek Hanzestad Harderwijk
Met de Hanzestadswandeling word je langs de pareltjes van de stad geleid. De Vischpoort, de Grote Kerk, het Stadsmuseum, de Vischmarkt (het culinaire pleintje) en de haven van Harderwijk. Je kijkt uit over het Wolderwijd waar ooit het water van de Zuiderzee verraderlijk kolkte. In het Stadsmuseum aan de Donkerstraat wordt ook aandacht besteed aan de Hanze. Zo is hier onder andere een bijzonder voorwerp te zien, dat direct te maken heeft met de Hanze handel. Bij graafwerkzaamheden is een gewichtje in de vorm van een paardje gevonden. Deze gewichten waren in de 12e tot de 14e eeuw in gebruik in Scandinavië om te kunnen bepalen of iemand genoeg geld, genoeg gewicht in zilver, betaalde. Het gevonden bronzen beeldje is ongeveer 700 jaar oud. Dit paardje is het tweede paardje dat ooit op Nederlandse bodem gevonden is.
In ‘De Snijcamer’ aan het Hortuspark valt sinds mei 2018 veel te lachen met de kunst van Marius van Dokkum. Veel van Van Dokkums schilderijen bevatten milde maatschappijkritiek. Van cynisme is Marius van Dokkum wars, hij wil het publiek wel een (lach) spiegel voorhouden.

Kortom, Hanzestad Harderwijk was en is een bruisende en levendige stad. De handel heeft zich verplaatst naar gezellige winkels met een breed aanbod in kleding, accessoires, cadeauartikelen, lekkernijen en nog veel meer. Maar ook naar de vele terrassen waar heerlijke drankjes en smakelijke lunches worden geserveerd. Harderwijk is een culinaire stad, een romantische stad, een stad waar veel te beleven is. Een bijzonder gevolg van de Hanzehandel van lang geleden…

In het kort

 • Je fietst met keuze tussen fietsreizen navigatie app of beschrijving van de route
 • Sfeervol hotel in het centrum van Harderwijk nabij de Boulevard en het strand
 • Entree Marius van Dokkum Museum of het Stadsmuseum Harderwijk
 • Stadswandeling door het historische Harderwijk met gids
 • Afwisselende landschappen
 • Veel kans op het zien van wild
 • Dagelijks afstanden tussen de 25 en 70 kilometer (alternatief mogelijk met kortere of langere routes)
 • Boek Hanzestad Harderwijk - Historisch Wandelen door Harderwijk

Reisbeschrijving

Vanaf 12.00 uur kunt u terecht in uw hotel. Het hotel staat in het centrum van Harderwijk zodat je zo het gezellige stadje in kunt wandelen om deze historische Hanzestad te verkennen. Ga mee met de stadsgids om zo alle bijzonderheden over Harderwijk te zien en te horen. Breng een bezoek aan het Marius van Dokkummuseum gevestigd in de voorhene Snijcamer uit de periode dat Harderwijk nog universiteitsstad was. Van 1648-1812 was in Harderwijk de Universiteit van Gelderland gevestigd, ook wel de Gelderse Academie genoemd. Mensen konden er studeren en tot doctor promoveren in de vakken Theologie en Semitische talen, Wijsbegeerte en Letteren, Rechtsgeleerdheid en Geneeskunde.

Een prachtige fietstocht door landelijk gebied met afwisselend weilanden, houtwallen en natuurgebied en telkens het water en de polder in zicht. In het pittoreske havenstadje Elburg en tevens voormalige Hanzestad, liggen de heerlijke terrasjes, bloemrijke straatjes, grachtjes, gezellige winkels en goede restaurants op u te wachten. Vanaf Elburg via landelijk gebied en mooie bossen en zandverstuiving fiets je weer terug. U komt tijdens deze route o.a. min of meer langs het Verscholen Dorp.

Je fietst langs het water en de grens van de Veluwezoom door weilanden over mooie fietspaden richting de bosrijke omgeving van de Veluwe.
De vele beken, bosgebied en open, weids uitzicht over de prachtige zandverstuiving van het Beekhuizerzand bieden een prachtige en afwisselende fietstocht.

Heb je drie dagen geboekt dan eindigt hiermee de reis

Je fietst over mooie fietspaden door bosgebied afgewisseld met weidelandschap waar de vele windmolens de horizon bepalen. Midden in het Horsterwold ligt ‘De Stille Kern’, een natuurgebied van 900 hectare groot en de meest stille plek van het Horsterwold. Je hoort hier hooguit een kudde Konikpaarden grazen of het geritsel van damherten die zich in het hoge gras verschuilen. In dit gebied kun je tevens mooie wandelingen maken.
Midden in dit gebied ligt een grote waterpartij waar we even stoppen om door de kijkvensters te speuren naar zeearenden, lepelaars, grutto’s, zwanen en vele eendensoorten. Of naar de in het riet broedende ganzen. September is tevens de maand waarin de vogeltrek op zijn hoogtepunt is.

Fietstocht – De Bosbesroute richting bij landgoed Groevenbeek. Mooie route en de mogelijkheid om heerlijk bosbessen te plukken bij de kwekerij.
Wanneer je nog zin hebt in een mooie fietstocht én om met een volle pot bosbessen naar huis te gaan is dat mogelijk tijdens deze route in het plukseizoen.

Reisdetails en Prijsinformatie

Inclusief

 • De 3-daagse reis is € 199,- per persoon (prijs op basis van 2 personen)
 • De 5-daagse reis is € 399,- per persoon (prijs op basis van 2 personen)
 • Verblijf op basis van LO (HP is mogelijk)
 • Stadswandeling door de historische Hanzestad Harderwijk
 • Boek Hanzestad Harderwijk - Wandelen door Historisch Harderwijk
 • Entree Marius van Dokkum museum of Stadsmuseum Harderwijk
 • Fietsroutes

Exclusief

 • Toeslag éénpersoonskamer 3 dagen € 97,00
 • Toeslag éénpersoonskamer 5 dagen € 162,00
 • Halfpension 3 dagen € 80,- p.p.
 • Halfpension 5 dagen € 160,- p.p.
 • hybride fiets , 24 versnellingen 3 dagen € 85,-
 • hybride fiets , 24 versnellingen 5 dagen € 85,-
 • e-bike, 10 versnellingen 3 dagen € 81,-
 • e-bike, 10 versnellingen 5 dagen € 185,-
 • Reis-, annulerings- en fietsverzekering, eigen bijdrage garantiefonds, reserveringskosten

Beschikbaarheid

REISDATA BESCHIKBAARHEID PRIJS Nog beschikbaar
7 december 2023 - 9 december 2023 Beschikbaar € 199
22 Beschikbaar
8 december 2023 - 10 december 2023 Beschikbaar € 199
22 Beschikbaar
9 december 2023 - 11 december 2023 Beschikbaar € 199
22 Beschikbaar
10 december 2023 - 12 december 2023 Beschikbaar € 199
22 Beschikbaar
11 december 2023 - 13 december 2023 Beschikbaar € 199
22 Beschikbaar
12 december 2023 - 14 december 2023 Beschikbaar € 199
22 Beschikbaar
13 december 2023 - 15 december 2023 Beschikbaar € 199
22 Beschikbaar
14 december 2023 - 16 december 2023 Beschikbaar € 199
22 Beschikbaar
15 december 2023 - 17 december 2023 Beschikbaar € 199
22 Beschikbaar
16 december 2023 - 18 december 2023 Beschikbaar € 199
22 Beschikbaar
17 december 2023 - 19 december 2023 Beschikbaar € 199
22 Beschikbaar
18 december 2023 - 20 december 2023 Beschikbaar € 199
22 Beschikbaar
19 december 2023 - 21 december 2023 Beschikbaar € 199
22 Beschikbaar
20 december 2023 - 22 december 2023 Beschikbaar € 199
22 Beschikbaar
Straal op kaart Google
Prijs Vanaf € 199
/ Persoon
 • Hotel in Centrum Harderwijk nabij Boulevard en strand
 • Gids tijdens stadswandeling
 • Alle seizoenen hebben hun eigen charme.
 • Individuele Fietsvakantie (E-bike mogelijk)
 • Ontbijt (Diner is bij te boeken)
 • Routes tussen de 35 en 54 kilometer per dag