ua-187811294-1

Fiets of wandelvakantie Gaasterland: idyllisch als mei

Vorige slide
Volgende slide

Fiets of wandelvakantie Gaasterland: idyllisch als mei

Een idyllisch, zacht glooiend Frysk landschap met wâlden, ikkers, greiden en zo hier en daar een mar. Ofwel: wouden, akkers, weiden en meren. De beroemde dichter Herman Gorter (Mei) heeft zich net als de lokale woordkunstenaar Fedde Schurer lovend uitgelaten over Gaasterlân. Ten westen van Sleat (Sloten) en ten oosten van Starun (Stavoren) ligt volgens hen een van de lieflijkste plekjes op aarde. Grootsheid en intimiteit vinden elkaar hier in een zeldzame harmonie.

Hoogten
Gaasten (hoogten) zijn ontstaan toen de gletsjers in de voorlaatste ijstijd (200.000 jaar geleden) over ons land schoven. De bodem werd opgebold. Nadat de gletsjers zich hadden teruggetrokken, bleven keileem en zwerfkeien achter. Eén van die keien staat bij ’t Roode Klif (ook een Gaast) aan de IJsselmeerkust onder Warns. Een inscriptie hierop (1345 ‘Leaver der as slaef’) herinnert aan de Friese zege op de Hollanders. Dit klif stak samen met het Mirnskerklif en het Oudemirdumklif tot een eeuw geleden nog steil boven de kust uit. De Zuiderzee heeft ze een kopje kleiner gemaakt. Bovendien zijn ze gedeeltelijk afgegraven en begroeid met planten.

Droge voeten
Boeren in het binnenland gebruikten de gasten al eeuwen geleden voor bewoning. Daar hielden ze tenminste de voeten droog. De eikenbosjes en -wallen zorgden voor voldoende (brand)hout, dat ook van pas kwam bij het aanleggen zeeweringen. Die zijn op sommige plekken nog te zien.

De vraag naar hakhout steeg in de vorige eeuw sterk, omdat de leerlooierijen de looistof van de eikenschors hard nodig hadden. Die vraag eindigde rond 1900 toen daarvoor chemische middelen werden ontdekt. Sommige oude hakhoutbosjes werden omgevormd tot bouwland of weiland. Andere kregen de kans groot te groeien. Zoals boswachterij Gaasterlân, met 700 hectare het meest uitgestrekte bosgebied van Zuidwest Friesland. Staatsbosbeheer koestert dit en al het andere waardevolle landschap in deze special streek.

Soorten bossen
Gaasterland biedt veel: houtwallen, dijken, waterplassen, moerasjes, bossen en een uitzicht over het IJsselmeer om van te duizelen. De natuurliefhebber kan niet anders dan volop genieten. De boswachterij bestaat uit verschillende soorten bossen. In het Starnumabos en de Rietpolder staan eiken. Een combinatie van loof,- en naaldbomen is te vinden in het Roekenbos, Elfbergen en de Nijemirdumerheide. De Bremerwildernis kent vooral naaldbomen en de Wyldemerk water, weideland en bos. De natuurliefhebber heeft geen gebrek aan keus.

Dassen en vogelreservaten
Het hele jaar door zijn er reeën te zien. Weidevogels zijner vooral in de lente en de wilde ganzen doen ’s winters Gaasterlân aan. Een bijzonder dier dat zich thuis voelt in het gebied, is de das. Dit zwart-wit gesnuite beestjes heeft zich verspreid over zo’n 20 dassenburchten. Maar dit is nog lang niet alles. Bij vogelmeer de Sondelerleien en het moeras Het Zwin zijn veel vogels te bewonderen. Dit kan ondermeer vanuit speciale vogelkijkhutten. De Haanmeer te westen van Koudum is een van Nederlands rijkste weidevogelgebieden. De Mokkebank (eigendom it Fryske gea) is een speciaal vogelreservaat aan het IJsselmeer, dat zich vanaf de Wieldijk op een aantal plekken goed laat bekijken. Andere natuurgebieden zijn Sânpoel, Bonnebrekkee, Buiten Ee, Wikelerhop en Schuilenburg. De samenvoeging, waar veel weidevogels en wilde ganzen foerageren, is vrijwel niet toegankelijk, al kunt u een deel hiervan wel vanaf een boot op het Fluessen bekijken. Ook andere gebieden zijn vanwege de rust voor de dieren niet (altijd) vrij toegankelijk. Maar vanaf de openbare weg kan je altijd een boel zien.

Wat denk je ervan om eens in april te kijken naar de duizenden kemphanen die dan door het Gaasterland naar hun noordelijke broedgebieden trekken.

Elfstedentocht

Gaasterland laat zich op vele manieren ontdekken. Niet alleen een fiets of wandeltocht is aantrekkelijk. Ook een kano, zeilboot of een paard zijn hier uitstekende vervoersmiddelen en als je geluk hebt kan je hier de doorkomst van de Elfstedentocht meemaken.

Individuele fiets & wandelvakanties van FENZ op reis
Deelnemen aan een individuele fiets of wandelvakantie van FENZ op reis is een van de prettigste manieren om een ​​bestemming in de echt te ontdekken. routes, kaarten, achtergrondinformatie, enz., en natuurlijk een eventuele ‘huurfiets of e-bike met alle benodigde accessoires zoals fietstassen, servicekit, sloten enz. Vanaf dat moment heb je de vrijheid om je tijd te besteden op een manier die zoals je het zelf wilt. Of je nu besluit om vroeg op te staan ​​of later begint, je fietst in eigen tempo en bepaalt zelf wat je interessant vindt op de route. Op deze manier ben je niet verplicht om een ​​bepaald schema te volgen maar kun je gewoon je eigen tempo bepalen.

Daarnaast zorgen we elke dag voor bagagevervoer, zodat je relaxed en zonder ballast kunt fietsen of wandelen. Om er zeker van te zijn dat alles soepel verloopt bieden we telefonische ondersteuning in geval van nood.

Duurzaam reizen
Fiets & wandelvakanties van FENZ op reis worden duurzaam en verantwoord uitgevoerd met een zo laag mogelijke impact op het milieu. Door alleen lokale gidsen in dienst te nemen en alleen regionale diensten te gebruiken, bieden we een vorm van toerisme die de gemeenschap ten goede komt. De bezoeker profiteert ook, door dichter bij authentieke lokale culturen en tradities te komen dankzij onze unieke lokale kennis. Wij vinden dat toerisme moet gaan over respect en voordeel moet bieden aan de lokale bevolking.

Zin in een fietsvakantie door Gaasterland?