ua-187811294-1

Fietsvakantie Midden-Veluwe: het ‘echte’ Holland

Vorige slide
Volgende slide

Bij de Veluwe denk je al snel aan uitgestrekte bossen. Maar de Veluwe biedt zoveel meer. Zoals heidevelden, stuifzanden en niet te vergeten unieke fauna. Het grootste aaneengesloten bosgebied van Nederland herbergt namelijk veel wilde zwijnen, reeën  en edelherten. Heb je de tien- en twaalfenters al eens horen burlen? Kom dan luisteren in het najaar, het is dan heerlijk rustig en indrukwekkend mooi. Bij deze oerklanken in de ochtendnevel waan je je in een andere wereld

 

De Midden-Veluwe behoort tot het ‘oude land’ dat al geruime tijd boven de zeespiegel ligt. Het gebied kreeg zo’n 150.000 jaar geleden, in een ijstijd, zijn huidige contouren. Vanuit Scandinavië veroverde de enorme gletsjers (soms wel een paar kilometer dik) grote delen van Europa. Daarbij werd een massa grond en keien voor het ijs uitgeschoven. Toen een warmere periode aanbrak en het ijs zich terugtrok, bleef het opgestuwde land achter. Naast de Veluwe zijn op deze wijze onder meer de Hondsrug in Drenthe en de Utrechtse Heuvelrug gevormd. Het zijn flinke kreukelzones in het doorgaans vlakke land. Maar wat wil je, na een aanvaring met een mega gletsjer.

Spraakverwarring

Weet je eigenlijk waar de naam Holland vandaan komt? Het heeft in ieder geval niet te maken met de lage ligging. Hoewel het niet eens zo gek zou zijn om te spreken over een hol landschap, dat voor een groot deel beneden de zeespiegel ligt (Nederland) dus. De naam Holland is echter een verbastering van ‘holtland’, ofwel houtland. Nog in de vroege middeleeuwen was het overgrote deel van Nederland bedekt met dichte bossen. Van de moerasbossen langs de ongetemde rivieren tot het Veluwse heuvelland. Goed beschouwd is de Veluwe dus het laatste stuk echt Holland. 

Kaalslag bij Kootwijk

Een voor Nederland en Europa uniek gebied is het Kootwijkerzand, een grote zandverstuiving waar de wind vrij spel heeft. In vroegere tijden kwamen er op de Veluwe en andere arme zandgronden (zoals de Drunense duinen) op veel grotere schaal zandverstuivingen voor. Ze ontstonden als gevolg van ontbossing, overbegrazing door schapen en het afplaggen van heidevelden. Deze uitgestrekte en grillige zandvlakten waren de lokale bewoners een doorn in het oog. Wanneer de wind langdurig uit dezelfde hoek waaide,  maakten de wandelende duinen het dagelijks leven knap lastig. Sommige dorpen (waaronder Kootwijk) raakten hierdoor soms (tijdelijk) ontvolkt. In 1899 begon Staatsbosbeheer de Stuifzanden actief te bebossen met de grove den. De ontginning van het Kootwijkerzand is echter al jaren geleden gestopt. Gelukkig maar, want daardoor bleef dit unieke gebied voor het nageslacht behouden.

Grafheuvels in Garderen

Staatsbosbeheer beheert op de Midden-Veluwe drie uitgestrekte boswachterijen waar je van harte welkom bent. Grenzend aan Putten in het noordwesten bevindt zich het Speulderbos (3.300 hectare) en een van de oudste bossen van ons land. Dat blijkt onder meer uit de stokoude eiken, beuken en wildwallen. Naast de vele soorten paddestoelen, mossen en korstmossen fiets je langs neolithische grafheuvels.

Iets zuidelijker ligt een uitgestrekt en zeer gevarieerd bosgebied. Het westelijke deel bestaat overwegend uit bos, terwijl het oostelijke deel ook zandverstuivingen, korstmos-terrein en jeneverbesstruiken omvat. Het gebied herbergt een unieke leefgemeenschap voor reptielen en broedvogels. 

Boswachterij Ugchelen

Ook is er de boswachterij Ugchelen, een gebied waar veel wilde zwijnen en edelherten voorkomen. Vooral in de bronstijd van de edelherten (oktober), wanneer de herten elkaar luid brullend uitdagen en strijden om het recht op voortplanting, is het hier een kabaal van jewelste. Het gaat er soms heftig aan toe, maar fatale verwondingen zijn zeldzaam. Wie dit natuurgeweld wil aanschouwen, zal de wekker moeten zetten. De herten zijn namelijk vooral actief bij het krieken van de dag. Op latere tijdstippen kun je overigens nog regelmatig wilde zwijnen tegenkomen, die in de bossen hun kostje bij elkaar te scharrelen. Herten en zwijnen zijn schuw. Loop bij het naderen tegen de wind in en neem zo mogelijk je verrekijker mee. Ook van enige afstand, bijvoorbeeld, vanaf de observatietorens zijn deze prachtige dieren goed te observeren. Tevens zijn er prachtige schaapskuddes te zien.

 

Tienduizenden hectare

Naast de boswachterijen van Staatsbosbeheer zijn nog veel andere gebieden op de Midden-Veluwe het bezoeken waard. Zoals de (nog) beperkt opengestelde kroondomeinen ten westen van Apeldoorn, het Houtdorperveld, de Asselse Heide, het Deelerwoud en natuurlijk het Nationaal Park de Hoge Veluwe. Tezamen zo’n 60.000 hectare prachtig natuurgebied.

 

Individuele fiets & wandelvakanties van FENZ op reis

Deelnemen aan een individuele fiets of wandelvakantie van FENZ op reis is één van de prettigste manieren om een ​​bestemming in het echt te ontdekken. Routes, kaarten, achtergrondinformatie, enz., en natuurlijk een eventuele ‘huurfiets of e-bike met alle benodigde accessoires zoals fietstassen, servicekit, sloten enz. Vanaf dat moment heb je de vrijheid om je tijd te besteden op een manier zoals je het zelf wilt. Of je nu besluit om vroeg op te staan ​​of later begint, je fietst in eigen tempo en bepaalt zelf wat je interessant vindt op de route. Op deze manier ben je niet verplicht om een ​​bepaald schema te volgen maar kun je gewoon je eigen tempo bepalen.

Daarnaast zorgen we elke dag voor bagagevervoer, zodat je relaxed en zonder ballast kunt fietsen of wandelen. Om er zeker van te zijn dat alles soepel verloopt bieden we telefonische ondersteuning in geval van nood.



Duurzaam reizen

Fiets & wandelvakanties van FENZ op reis worden duurzaam en verantwoord uitgevoerd met een zo laag mogelijke impact op het milieu. Door alleen lokale gidsen in dienst te nemen en alleen regionale diensten te gebruiken, bieden we een vorm van toerisme die de gemeenschap ten goede komt. De bezoeker profiteert ook, door dichter bij authentieke lokale culturen en tradities te komen dankzij onze unieke lokale kennis. Wij vinden dat toerisme moet gaan over respect en voordeel moet bieden aan de lokale bevolking.

Ook fietsen of wandelen op de Veluwe?