ua-187811294-1

De Flintenroute in Drenthe

Ben je op zoek naar prehistorie in Drenthe: op de Flintenroute kom je langs zo’n veertien hunebedden en meer historische plaatsen. De fietstocht voert je door een bijzonder landschap aan de rand van de Hondsrug meet afwisselend bos, heide en vennen.

Een interessant startpunt voor deze fietsroute is Borger. In en om Borger zijn maar liefst elf hunebedden te vinden. Borger wordt ook wel de hunebedden-hoofdstad van Nederland genoemd. Aan de Bronnegerstraat ligt het grootste hunebed van Nederland: drieëntwintig draagstenen torsen het gewicht van negen dekstenen, waarvan sommige meer dan 20.000 kilogram zwaar zijn. Vlakbij is het Nationaal Hunebedden Informatiecentrum gevestigd. Hier wordt het verhaal verteld van de hunebedbouwers, een boerenbevolking die zo’n 3400 jaar voor onze jaartelling de Drentse Hondsrug bewoonde. Er is onder andere te zien hoe de hunebedbouwers die enorme stenen op hun plek kregen. Ook vertelt de expositie over het dagelijks leven van de hunebedbouwers en van andere grafrituelen uit de prehistorie.
De geschiedenis van de Drentse boeren komt vaker tot uitdrukking op deze fietsroute. In het van oorsprong agrarische dorp Drouwen , aan de noordpunt van de route, zijn nog gave voorbeelden van Saksische boerderijen te bewonderen. Ook in Borger herinneren in het moderne dorpscentrum nog enkele boerderij aan het agrarisch verleden. Op het restant van de kerkbrink heeft de markante middeleeuwse kerktoren tussen de nieuwbouw stand weten te houden. Zo vertellen niet alleen de vele hunebedden die je op deze fietsroute tegenkomt al heel lang wordt bewoond.
De uitgestrekte bossen in de omgeving van Odoorn en Exloo hebben ook zo hun geschiedenis. Aan het begin van de twintigste eeuw werden werkloze veenarbeiders en arme boeren aan het werk gezet om om deze voormalige heidevelden te ontginnen en met bomen te beplanten. Inmiddels ligt in de boswachterij Odoorn het schapenmarkt Odoorn, waar honderden schapen grazen. In het park probeert mentor de schapen-begrazing de heide terug te krijgen.

Zijn we tegenwoordig zuinig op de hunebedden, in het verleden was dat wel ander. Voor de bouw van de kerk van Odoorn zijn zelfs hunebedden gesloopt. Het koor is opgetrokken uit bewerkte zwerfkeien, onder meer afkomstig van hunebedden. Voor de bouw van kerken, wegenaanleg of dijkverzwaring werden in de loop van de tijd vele hunebedden geplunderd. Heel wat hunebed-stenen zijn in het verleden tot ‘flinten’ – kleine keien – stukgeslagen.

Het Eppiesbergje daarentegen is in de loop van duizenden jaren zorgvuldig geconserveerd. Deze grafheuvel uit de steentijd ligt aan de weg Odoorn-Valthe. De geschiedenis van deze plek wordt ter plaatse op een informatiebord uitgebeeld. Het is een heerlijke plek om even uit te rusten, met een prachtig weids uitzicht over het Drentse landschap.
Ook in Exloo vindt je tot slot sporen van het verleden. Museum en kinderboerderij Bebinghehoes is gevestigd in een Saksische boerderij uit 1722 en toont onder andere een Drents stijlkamer.
Ben je deze fietsvakantie met kinderen op stap kun je nog beter terecht in Kabouterland. In dit reusachtige konijnenhol kunnen de kinderen in het schemerduister het leven van kabouters en levende diertjes bespieden. In de onderaardse grot zijn trollen te vinden er is een speel en wandeltuin met prairiehondjes, stokstaartjes, stinkdieren, dwergkangoeroes, beertjes, stekelvarkens, mangoesten en hangbuikzwijntjes. Het speelkasteel maakt het feest voor de kinderen compleet en op het fijne terras van de Kabouterie kun je zelf heerlijk ontspannen.

Fietsvakantie in Drenthe

Bekijk onze fietsvakanties

Ga naar de fietsreizen

X