ua-187811294-1

Fietstocht door het Horsterwold

Vorige slide
Volgende slide

Met de Sudwind zijn we er het afgelopen weekend weer op uit getrokken. Naar Flevoland….
Op natuurcamping ‘De Dasselaar’ bij Zeewolde, verblijven we voor een fietstocht door ‘De Flevopolder’. Deze polder is min of meer van mijn leeftijd en de ontwikkeling tot wat deze nu is, heb ik dan ook van dichtbij meegemaakt. Met mijn ouders reden we in de jaren zeventig geregeld over de grote kale zandvlakte richting Amsterdam. Ook het ontstaan van Zeewolde is in ‘mijn tijd’ gebeurd. Zelfs ken ik een flink aantal mensen die in deze jonge gemeente gingen wonen. Inmiddels kan dit gebied ermee pochen dat het, het grootste aaneengesloten loofbomenbos van Europa heeft. Weliswaar allemaal relatief jonge bomen, maar toch. Vooraf via de fietsknoop app een mooi rondje uitgezocht die ons vooral door de bossen van het Horsterwold voert. 

De lucht was prachtig helder blauw, maar een herfstachtige koele ondertoon is al wel voelbaar. Je fietst over mooie fietspaden door bosgebied afgewisseld met weidelandschap waar de vele windmolens de horizon bepalen. Midden in het Horsterwold ligt ‘De Stille Kern’, een natuurgebied van 900 hectare groot en de meest stille plek van het Horsterwold. Je hoort hier hooguit een kudde Konikpaarden grazen of het geritsel van damherten die zich in het hoge gras verschuilen. In dit gebied kun je tevens mooie wandelingen maken.
Midden in dit gebied ligt een grote waterpartij waar we even stoppen om door de kijkvensters te speuren naar zeearenden, lepelaars, grutto’s, zwanen en vele eendensoorten. Of naar de in het riet broedende ganzen. Helaas hadden we geen verrekijker bij ons en na minder dan een kwartier stapten wij weer op onze fiets. Daardoor hebben wij al dit moois wellicht gemist. September is tevens de maand waarin de vogeltrek op zijn hoogtepunt is.

We belandden een eindje verder in een sportieve wedstrijd waar de deelnemers van een triatlon hun uiterste best doen als snelste te eindigen. Weer verder fietsen we over kanalen, langs weilanden en door bossen terug naar Zeewolde. Op een bankje met uitzicht over het Wolderwijd kijken we naar de skyline van het aan de overzijde gelegen Harderwijk.

Wenst u een mooie fietsvakantie naar eigen smaak?