ua-187811294-1

Fietsvakantie met kinderen

Een heerlijke vakantie met de fiets als vervoermiddel. Dat kan prima met kinderen van heel klein tot al heel groot, al vraagt het wel wat aandacht en inlevingsvermogen.

Leer in het verkeer

De praktijk is de beste leerschool, zeker als het om fietsen gaat. Kinderen die vanaf hun prille bestaan met de fiets de weg opgaan leren spelenderwijs hoe het verkeer in elkaar steekt. Niet alleen zijn ze behendiger dan kinderen die altijd op de achterbank van een auto hebben gezeten, ze leren ook de mogelijke gevaren beter kennen. Zelfs als ze met vader of moeder voor- of achterop meeliften; ze kijken meer om zich heen dan in de auto en leren al doende afstanden en snelheden inschatten.

Kinderstoeltjes

Heel kleine kinderen passen voor op de fiets in een stoeltje. Dat is wel zo gezellig en je kunt je spruit goed in de gaten houden. Bij een botsing zit de kleine wel met zijn neus vooraan en dat kan vervelend uitpakken.. Bovendien wordt de fiets minder handelbaar doordat de bewegingsvrijheid van fietser belemmert. Zet voor de veiligheid je zadel wat lager, zodat je makkelijken snel een voet aan de grond kunt zetten of kunt afstappen.
Als je kind groet wordt, is het verstandig om de bagagedrager te gebruiken. En zitje op de drager is veel veiliger dan eenvoudige steuntjes voor voeten en rug. Kindervoetjes en -vingers mogen niet tussen de spaken of de veren van het zadel komen.
Ondeugdelijke kinderzitjes in combinatie met de kinderlijke ontdekkingsdrang zijn een gevaarlijk duo!
Ondernemende kinderen hebben echte op de fiets zeeën van tijd en zien kans om rietjes en veiligheidsgordels los te peuteren. Controleer deze daarom regelmatig en zorg voor jasbeschermers en goedgekeurde zitjes. Een kinderzitje moet in elk geval voetsteunen, een goede pasvorm en een kind-bestendige veiligheidsgordel hebben.
Van belang is ook de gebruiksaanwijzing die bij het stoeltje zit. In duidelijk Nederlands moet die alle informatie verschaffen die nodig is voor veilig fietsen met een kinderzitje. Een goede gebruiksaanwijzing gaat veel verder dan instructies voor montage en gebruik van het zitje.

Fietskar

Fietskarren zijn ideaal voor kinderen die te groot zijn voor kindertjes, maar nog niet zelf kunnen fietsen. In een fietskar kunnen ze om zich heen kijken, spelen en eventueel een dutje doen. De lichtgewicht constructie van de betere karretjes maakt dat ook het ‘trekpaard’ nog prettig fietst, maar onderschat het fietsen in heuvelachtig terrein niet.
Er zijn zelfs karretjes waar 2 kinderen in passen en wanneer je er eenmaal aan gewend bent, is een fietskar een prima kindervervoermiddel. En zodra de kinderen zelf gaan fietsen is het karretje een ideaal transportmiddel voor bagage. Bedenk wel dat je met een fiets met een kar erachter niet snel kunt wegrijden. Even snel oversteken is er niet bij.
De wielen van je fietskar moeten zijn afgeschermd, zodat vingertje niet tussen spaken kunnen komen. De wagentjes moeten verder voldoen aan de wettelijke eisen. De breedte moet aan weerszijden worden aangegeven met twee grote, rechthoekige reflectoren. De banden moeten voorzien zijn van reflecterende cirkels en verlichting moet links zitten, zo hoog mogelijk.

Aanhang-fiets

Te klein voor het tafellaken, te groot voor het servet. Er komt een moment dat kinderen uit het kinderzitje en de fietskar groeien, maar nog niet in staat zijn om zelf afstanden van groeten dan zo’n vijftien kilometer te fietsen. De aanhang-fiets biedt dan wellicht uitkomst. Deze kinderfiets zonder voorwiel wordt vast gekoppeld aan de fiets van een volwassene, die vervolgens de aanhang-fiets met kind en al op sleeptouw neemt. Kinderen kunnen in hun eigen tempo meetrappen – of niet – zonder ooit achterop te raken. Voor nog grotere kan de broer van de aanhang-fiets een oplossing zijn: de tandem.
Onderweg

Regen en kou, maar ook de zon kunnen de fietspret van je klein passagier behoorlijk bederven.
Bij zonnig en warm weer is goede bescherming tegen oververhitting en verbranding van de tere kinderhuid noodzakelijk. Een zonnebrandcrème met zeer hoge beschermingsfactor in combinatie met een luchtig shirt met lange mouwen bieden uitstekende bescherming. Een hoedje, eventueel met kinband tegen afwaaien, beschermt de huid én de ogen tegen de zon. Let erop dat de klein voldoende drinkt.

Als het niets warm is moet je er rekening mee houden dat kinderen op zitjes of in een fietskar zich niet warm kunnen trappen. zorg voor voldoende warme kleding en neem voor de zekerheid iets extra’s mee. Veel warmte gaat verloren via het hoofd, alweer een goede reden om een hoofddeksel op te zetten.

Speelgoed zorgt voor voldoende afleiding onderweg. Bindt de kinderspeetjes met een niet te lang touw vast aan het zitje of de fietskar, zodat ze niet op de grond kunnen vallen of tussen de spaken komen.

Fietsvakantie met kinderen

Bekijk onze fietsvakanties