ua-187811294-1

Knooppunttocht 'Rondje Heerde" vanuit het vestingstadje Hattem

Vrolijk fietsten we, vanaf onze mooie verblijfplaats op landgoed Molecaten, om vijf voor elf richting het centrum van Hattem.

Een deel van de familie zat al lekker op het terras, met koffie en appelgebak. Even de tijd om een aantal familieleden na lange tijd weer te spreken. Nadat iedereen zich had aangesloten bij de groep en we een extra koffie verder waren, bewogen we ons langzaamaan naar de fiets.

De knooppunttocht Rondje Heerde die mijn ouders hadden gekozen, gaat door een prachtige omgeving. De landschappen wisselen zich af van het IJsselse rivierlandschap, met de groene uiterwaarden, waar  koeien grazen, fiere ooievaars door de weiden steltlopen en paarden in clubjes bij elkaar staan, met achter zich het decor van groene zomen en bomengroepen. Statige herenhuizen met de allure van kleine kasteeltjes die zo mooi in het gebied passen. Vervolgens fietsten we door de bos,- en de heide landschappen van Heerde, waar de geur van dennen en de zandwegen de sfeer bepalen. Ook de oude stille dorpjes met boerenbloemen, (zelfs kwamen we langs de ‘Open Dag Dahliatuin’ van de Dahliavereniging Heerde), rietgedekte villa’s en boerderijen met mooie grasveldjes voor de huizen, zijn de moeite waard. Vandaag was de lucht helder en onstuimig, met dreigende, donkere wolken naast stukjes blauwe lucht, waar de zon heel verrassend, voor het overgrote deel van de fietsdag, doorheen bleef schijnen. De regen die her en der om ons heen viel, is ons vandaag bespaard gebleven. Het kleurcontrast met lucht en aarde was schitterend.

De eerste stop was bij het sfeervolle ‘Huize Ruys Brasserie‘, aan een zijarm van de IJssel. Buiten de weelderige tuin met zitjes en hellingverschillen. In de tuin verschanste we ons onder de grote vierkante parasol. We pasten er met z’n vijftienen precies onder. We bestelden er soep, pannenkoeken, salades en brood met kroketten en ondertussen werd er gekletst en gelachen. Het smaakte allemaal erg lekker en de bediening was vriendelijk.

Nog meer dan de helft te gaan ‘sprongen’ we weer op de fiets. Deze fietstocht is inmiddels een traditie van, en dat was gisteren op de kop af 25 jaar. Alle jaren wordt de tocht weer door een ander familielid samengesteld en uitgestippeld. 

We hadden enig oponthoud in de bossen van Heerde, vanwege panne met een van de gehuurde fietsen. Nadat er een oplossing was gevonden voor dit euvel, ging de karavaan weer verder om na een half uur weer in Hattem te arriveren.
Het centrum van Hattem, als oud Hanzestadje, is pittoresk. Smalle straatjes en steegjes met bloemen langs de gevels, mooi gebouwde herenpandjes, pleintjes en leuke terrasjes en winkels. In restaurant ‘De Ridderhof’ hebben wij heerlijk samen gegeten en gedronken. Het 25e vaantje werd uitgedeeld en we waren er blij mee.

Vrolijk fietsten wij weer terug naar ons fijne onderkomen.