ua-187811294-1

Indrukwekkende natuur, kleine echt Spaanse dorpjes en cultureel verantwoorde steden... Baskenland heeft het allemaal

Vanaf Bordeaux rijden we naar Zarautz, een Baskische stad aan de Golf van Biskaje in Spanje. Op een berghelling ligt Grancamping Zarautz. We hebben een werkelijk fantastisch uitzicht over de oceaan, de stad en de omliggende bergen. Het weer is heerlijk en we maken een wandeling vanaf de camping naar het strand van Zarautz, dat beneden ons ligt. In deze tijd van het jaar zijn er weinig toeristen, behalve de wandelaars die de pelgrimroute naar Santiago de Compostella lopen. De route gaat over de boulevard die er in dit seizoen mystiek bijligt. Ook al is het weer nog erg aangenaam en is er zelfs een enkeling aan het zwemmen. Ook boardsurfers halen hier hun hart op.
Baskenland is economisch het meest welvarende deel van Spanje. De Basken spreken hun eigen taal, net als de Catalanen en de Galiciërs. Baskenland heeft een autonome status in Spanje. Ze hebben in het verleden weinig te maken willen hebben met de Spaanse of Franse koningen en deze onafhankelijkheid willen ze graag blijven behouden. Als tegenreactie op het dictatoriale bewind van Franco, ontstond de terroristische groep ETA, die vanaf de jaren 60 actief was en circa twintig aanslagen pleegden met als doel een onafhankelijk Baskenland te creëren. Sinds 2018 is de ETA officieel opgeheven.
Ook al is de hoofdstad van Baskenland Vitoria-Gasteiz, de belangrijkste stad in het hart van het Baskenland is Bilbao. Deze stad heeft alles, ook al is het niet zo bekend als Barcelona, Bilbao is subtieler. Naast New York heeft Bilbao bijvoorbeeld als enige stad in Europa het Guggenheim Museum.
San Sebastian of in het Baskisch ‘Donostia’, is ook zo’n stad die zoveel te bieden heeft. Net over de Franse grens rij je er al snel langs. Vanaf onze camping was het 20 kilometer. De stad is prachtig! Gelegen in een schitterende baai, heeft het met La Concha één van de mooiste stranden van Europa. Het centrum van de stad is stijlvol, levendig en vol historische bezienswaardigheden.
En wat wij ook hebben mogen ervaren….. de extreem lekkere Pintxos (soort van uitgebreide tapas). Al slenterend door de straatjes en steegjes worden de Pintxos fantastisch uitgeserveerd in de cafe’s en voor niet al te veel geld per hapje eet je de meest verrukkelijke combinaties. 

Wandelen en Fietsen
Langs San Sebastian en Zarautz loopt door de bergen een prachtig deel van de Pelgrimroute naar Santiago de Compostella. De Pelgrimroute wordt goed bewegwijzerd weergegeven. Voor fietsers is het zaak goed getraind te zijn vanwege de constante klimmetjes en afdalingen. Ook MTB-ers kunnen hier goed terecht vanwege de uitdagende paden. Door Baskenland lopen een aantal Greenways, wat goed befietsbare paden zijn. Door het nabijgelegen natuurgebied Parque Natural de Pagoeta lopen ook mooie paden voor wandel- en fietstochten.

Fietsbussen Spanje naar Baskenland, Catalonië, Navarra, Rioja & Castilië De uitersten van het noorden van het land zijn de eindbestemming van drie buslijnen. In het westen stopt de bus in Pamplona. en Burgos. U kunt deze plaatsen gebruiken als beginpunt van een tocht naar Santiago de Compostella of de Picos de Europa.
Gran Camping Zarautz - Heerlijke camping met een fantastisch uitzicht!