ua-187811294-1

Almeria .. Een beetje Afrika in Europa en daar waar de oudste pelgrimsroute start

Aan de Costa del Almeria in Andalusië ligt de stad Almeria. Een stad met veel oosterse invloeden door de ligging en de geschiedenis van de stad. Het hooggelegen kasteel,  ‘Alcazaba de Almeria’ biedt een  prachtig uitzicht over de stad, het ruige achterland en de blauwe zee. Het is niet voor niets dat deze omgeving veelvuldig is gebruikt voor ‘echte amerikaanse westerns’. Ooit, tussen 929 en 1031 was dit gebied, samen met meer dan de zuidelijke helft van Spanje, islamitisch (soennitisch) en in handen van het kalifaat Cordoba. Daarvoor vanaf het begin van de achtste eeuw waren de berbers ofwel de moren de machthebbers in Spanje. Het huidige Almeria werd toentertijd al-Mariyya genoemd, wat spiegel van de zee betekent. Nog altijd zijn de invloeden van de bewogen geschiedenis voelbaar. Arabische, berberse, hebreeuwse en mozarabische en natuurlijk de katholieke invloeden. De christenen veroverden het gebied onder de macht van Isabella I van Castile en Ferdinand II van Aragon.

Alcazaba de Almeria – Moors fort in Almeria

Het fort is door de moren gebouwd en is tevens een van de belangrijkste Arabische monumenten van Spanje. In 955 werd de stad Almería door de kalief van Cordoba tot medina ofwel stad uitgeroepen. De bouw van het fort begon in deze periode. Het alcazaba werd naast torens en muren ook voorzien van pleinen, huizen en een moskee. De lokale overheid werd hier gevestigd. Later werd het Alcazaba vergroot onder de kalief Al-Mansur en ook onder Al-Jairan, de eerste koning van de onafhankelijke Taifa van Almería (1012-1028). Dit alles om de grootste stad van dat moment, Pechina, te beschermen. Het merendeel van een archeologische vondsen in de Alcazaba worden bewaard in het Museo de Almería , maar sommige stukken worden bewaard in het Museo de la Alhambra.

Beroemde films uit het Alcazaba de Almería zijn;
Conan the Barbarian, Indiana Jones en de Last Crusade, Never Say Never Again en de gesyndiceerde tv-serie Queen of Swords.

Een van de Oudste pelgrimsroute van Spanje naar Santiago de Compostella

De Camino Mozárabe-route loopt van Almeria en Granada door Córdoba en komt later samen met de Via de La Plata in Mérida.

De Via de la Plata is ook bekend als ‘de zilverroute’. Ooit was dit een Romeinse weg die Itálica en Asturica Augusta verbond) begint in Sevilla en vervolgt haar weg naar de noordelijker gelegen plaatsen Zamora via Cáceres en Salamanca. Na Zamora zijn er twee mogelijkheden. De westelijke route loopt via Ourense naar Santiago. De noordelijke route loopt naar Astorga van waaruit de pelgrims naar het westen kunnen via de Franse route, de Camino Francés naar Santiago.

Met Stap Reizen wandelen in Andalusië. Kijk om je heen, overal is het Moorse verleden aanwezig. In de mezquita van Cordoba, het Alhambra van Granada, in de barranco's van Cabo de Gata maar ook in het klompje witte huizen tegen een helling in Grazalema en Alpujarras Proef het in de paella en de tapas, hoor het aan de flamenco. Andalusië: intens genieten van het puurste dat Spanje te bieden heeft.
Met Pelgrimroutes over de Camino Mozarabe. Van oudsher werd deze route gebruikt door de christenen die in het Arabische deel van Spanje woonden. Het is dan ook één van de oudste originele routes naar Santiago de Compostela. Vanaf het strand van Almeria trekt de Camino Mozarabe het binnenland in. U wandelt door de uitlopers van de Sierra Nevada, het Spanje van de spaghetti westerns. De spectaculaire vergezichten over dit onherbergzame landschap wisselen elkaar af op uw tocht naar het wereldberoemde Granada.
Met SNP wandelen langs hotels in de buurt van Granada
Met Lopus Wandelreizen door Gabo de Gata, het rustige Zuid-Oosten van Andalusië