Duurzaam en (H)eerlijk Reizen
Wie wil er tegenwoordig niet proberen een steentje bij te dragen aan behoud en herstel van onze nog steeds zo mooie aarde? Wanneer je in eigen land gaat wandelen of fietsen zul je een stuk minder CO2 uitstoten dan wanneer je een avontuurlijk reis naar Antarctica maakt per vliegtuig en schip. De vrijheid om te kunnen reizen is fantastisch en die vrijheid wil iedereen graag blijven behouden.Â
Dromen over reizen, geeft een positief en prettig gevoel. Reizen kan echter nooit volledig duurzaam zijn. Waar je ook naartoe gaat, in meer of mindere mate zal de natuur en het milieu schade ondervinden. Een betoog houden over thuisblijven om het milieu te sparen is weinig doeltreffend. Velen willen grenzen verleggen, dwalen door vreemde steden, andere culturen leren kennen en andere talen leren spreken. Reizen zit mensen in het bloed. Waar je wel invloed op kunt hebben, is de manier waarop je reist. Het verschilt eigenlijk niet veel met de manier waarop je thuis ook leeft en bewuste keuzes maakt voor een gezonde en duurzame van leven. Wat zou je op z’n minst kunnen doen en wat zou je daarbij de aarde kunnen geven in ruil voor het ontdekken van verre bestemmingen en ervaren van de prachtige schoonheid van onze aarde?
Duurzaam reizen betekent dat je rekening houdt met het milieu en dat is op verschillende manieren te doen. Deze tips voor duurzaam reizen helpen je al iets op weg.
1. Deel zoveel mogelijk, dus maak zoveel mogelijk gebruik van het openbare vervoer of gezamenlijke onderkomens
2. Ga zuinig om met water. Dat doe je door bijvoorbeeld door in hotelkamers de kraan niet te laten lopen tijdens het tandenpoetsen. Gebruik je handdoeken ook vaker dan één keer.Â
3. Neem je eigen waterfles mee als je op reis bent. Dan hoef je zelf geen plastic flesjes te kopen en zo onnodig plastic te verbruiken.
4. Door zo min mogelijk te vliegen: vlieg rechtstreeks in plaats van met tussenlandingen omdat de uitstoot dan minder is. En als je toch het vliegtuig pakt, dan kun je jouw veroorzaakte Co2-uitstoot ook compenseren.
5. Een duurzame vakantiebestemming kiezen.
Bestemmingen die zich meer op duurzaamheid focussen. Waar groene energie gebruikt wordt, waar waterverbruik goed wordt gereguleerd en waar fietsen, wandelen en kamperen de voornaamste middelen zijn om je reis mee in te vullen.
6. Kies een duurzame accommodatie. Er zijn tegenwoordig veel hotelketens, maar ook vakantieparken die duurzaamheid een plek geven. Het is daarom als reiziger goed om eerst rond te kijken welk type accommodatie jouw wensen combineert met duurzaamheid. Vaak zijn ketens gecertificeerd door een derde partij. Global Sustainable Tourism Council is zo’n partij net als de Rainforest Alliance. Toch heeft het verkiezen van een lokale eigenaar boven een grote keten  voordelen. Omdat de lokale bevolking dan van de winst profiteert en niet de grote buitenlandse ondernemingen. Ook alternatieve accommodatie vormen dragen bij aan duurzaamheid, zoals kamperen of huisruil.Â
7. Ga zoveel mogelijk te voet of met de fiets.
Probeer op reis zoveel mogelijk te lopen of te fietsen.
8. Eet lokale gerechten
9. Laat niets anders achter dan je eigen voetstappen.
Neem je afval mee en laat geen troep achter op de plek waar je bent geweest. De natuur is ontzettend kwetsbaar en het doet pijn om beelden te zien van bijvoorbeeld Bali waar stranden vervuild raken door aangespoeld plastic.
Wat kun je nog extra doen? Je kunt bijvoorbeeld actief je eigen CO2 uitstoot compenseren.
Hoe compenseer je je CO2 uitstoot?
Hoe regel je klimaatcompensatie?
– Bij sommige vliegmaatschappijen en reisorganisaties kun je bij het boeken meteen aangeven dat je CO2-uitstoot van je vliegreis wilt compenseren. Je betaalt dan een bedrag bovenop de reissom. De vliegmaatschappij of reisorganisatie maakt dit over aan een bedrijf dat voor klimaatcompensatie zorgt. FlyGRN is een vergelijkingssite voor vliegtickets die de CO2-uitstoot van jouw vlucht automatisch compenseert (helemaal of gedeeltelijk). Als de trein een goed alternatief is, laten ze dat ook zien.
– Bij sommige auto- of reisverzekeringen kan je kiezen voor klimaatcompensatie. De uitstoot van broeikasgassen van de auto of de reis wordt berekend en hier betaal je dan een extra bedrag voor.
– Je kunt bij sommige energiebedrijven de CO2-uitstoot van jouw gasgebruik laten compenseren, bijvoorbeeld door bomen te laten planten of te investeren in duurzame energie. Bekijk het overzicht op Hier.nu.
– Via internet kun je ook zelf je klimaatcompensatie regelen. Je kiest zelf welke activiteit je wilt compenseren: gasverbruik, stroomverbruik en/of vervoer. Je maakt een bedrag over waarmee bomen worden geplant of projecten voor duurzame energie worden gefinancierd. Via de volgende organisaties kun je het direct regelen:
Via Hivos steun je een biogasprojecten in ontwikkelingslanden
Trees for All plant bomen aan
Greenseat investeert in duurzame energie in ontwikkelingslanden
Fair Climate Fund heeft verschillende projecten, waaronder het planten van bomen en een biogasproject.
Wat kost klimaatcompensatie?
Een gemiddeld huishouden gebruikt jaarlijks 1500 m3 gas en 3300 kWh stroom. Om dit gasverbruik te compenseren, betaal je tussen de 25 en 40 euro. Compensatie van het stroomverbruik kost tussen de 20 en 25 euro.
Wil je een middellange retourvlucht (naar Zuid-Europa, Turkije, Noord-Afrika) voor 2 personen compenseren, dan kost je dat enkele tientjes. Soms kun je kiezen welke uitstoot je wilt compenseren: alleen CO2 of ook andere broeikasgassen. Door vliegen worden er CO2, stikstofoxiden, roet en andere broeikasgassen uitgestoten in de hogere atmosfeer. Dit geeft een extra broeikas effect. Kies – als je het geld kunt missen – voor de meest uitgebreide compensatie. Goedkope aanbieders compenseren vaak alleen de CO2-uitstoot van de vliegreis en niet het volledige klimaateffect (dat groter is dan alleen CO2).
Keurmerk voor betrouwbare projecten
Gold Standard is een betrouwbaar keurmerk voor projecten waarmee CO2-uitstoot wordt gecompenseerd. Het wordt ondersteund door onder andere het Wereld Natuurfonds.