ua-187811294-1

La Garrotxa

'een pareltje waar je in een dag kunt zijn'

Garrotxa is in 1 woord fantastisch! Groene valleien, prachtige vergezichten, schitterende geologische fenomenen, sprookjesachtige bossen en glooiende, vruchtbare akkers met een grote diversiteit aan producten. Het mediterrane klimaat  wisselt zich af met het Noord-Europese waardoor er een bijzonder mooie mix ontstaat aan diversiteit in de flora en fauna van dit gebied. In het voorjaar is hier bijvoorbeeld de grootste populatie aan  soorten vlinders en orchideeën te vinden van Europa. De vruchtbare aarde, vanwege het klimaat maar vooral ook vanwege het vulkanisme in dit gebied, zorgen ervoor dat  werkelijk alle lokale producten waar de inwoners zo trots op zijn.. fantastisch smaken.  Hier was ik mij nog niet zo van bewust voordat ik word afgezet voor het hotel ‘Can Mencio’, aan een mooi pleintje, in het middeleeuwse centrum van het plaatsje Santa Pau. Na een kopje koffie en een kennismaking met mijn zeer vriendelijke gastvrouw Muria, wandelen we door dit prachtige stadje. Mijn eerste stappen in La Garrotxa!

De invloed van de 40 vulkanen in La Garrotxa

De vulkanische uitbarstingen in dit gebied, waarvan de laatste op geologische schaal ‘nog maar’ 11.500 duizend jaar geleden plaatsvond, hebben een ontegenzeggelijke invloed op het landschap. Allereerst natuurlijk de vulkanen zelf, die her en der in het gebied liggen. Zij hebben gezorgd voor de overwegend rode, bruine en grijze tinten van de aarde. De grond die zo vruchtbaar is geworden, vanwege al het materiaal dat door het binnenste van de aarde, naar buiten is gespuwd. Een stukje landbouwgrond in dit gebied, kan met gemak vijf maal per jaar een oogst opleveren. De kwaliteit van de geteelde producten is bijzonder hoog en zeer smakelijk. Dat heb ik in deze dagen mogen proeven en alleen daarom al spreekt dit gebied mij enorm aan. Zo lekker! De verschillende lavastromen die in een tijdsbestek van 350.000 jaar naar buiten zijn gekomen zijn de oorzaak van de vele fenomenale uitingen van geologische kunst. Onbeschrijfelijke vormen en gigantische muren van grillig basalt. De invloed van de rivieren en watervallen, zorgen voor nog meer expressie. De inwoners van Garrotxa gaan behoedzaam om met dit erfgoed. Ze beschermen de pracht die dit heeft opgeleverd.

Verrukkelijke eten

De lokale prducten gecombineerd met de liefde die de boeren voor hun land hebben, bereid volgens eeuwenoude tradities en recepten maakt het eten in La Garroxta tot een ware smaak beleving. Neem bijvoorbeeld een ogenschijnlijk simpel product als boontjes.. hier fassols genoemd. vooral die uit de regio van Santa Pau zijn door hun bijzonder verfijnde smaak wereldberoemd in deze contreien. De inwoners vertellen met passie en bezieling wat juist deze boon zo bijzonder maakt, en inderdaad.. na zelf een gazpacho, gemaakt van deze fassols te hebben gegeten, was ik om.. nog nooit at ik een boon met zoveel smaak. Dit gerecht gaat met gemak in mijn top 10 van smaakexplosies in.

Wandelen en Fietsen in Garrotxa

Greenway route
De voormalige spoorlijn door Garrotxa is tot een schitterende fietsroute omgetoverd. Je fietst niet over de gewone wegen maar over een fietspad, waar je nog als extra bonus het gevoel kunt krijgen hoe hier vijftig jaar geleden nog een stoomtrein tufte. De Greenway loopt van de Pyreneeën tot de Costa Brava en kan in delen gereden worden. De bewegwijzerde paden zijn grotendeels aangelegd over oude spoortrajecten, waardoor de hellingen meestal niet steiler zijn dan 3%. De moeilijkheidsgraad is dan ook laag tot gemiddeld. Het merendeel van de paden is ook toegankelijk voor mindervaliden. Er zijn overal in het gebied fijne hotels of bed en breakfasts waar je hartelijk wordt ontvangen. Wandelen in dit gebied is een heerlijke bezigheid aangezien de verschillende decors zich zo snel opvolgen. Door sprookjesachtige bossen, over akkers met uitzicht op de Pyreneeën, door kleine middeleeuwse stadjes en langs boerenhoeves. En natuurlijk de vulkanen met al de fenomenale uitingen die ze hebben voortgebracht geven een wonderschoon landschap om prachtige wandelingen te maken. Op onze site fietsreizen.nl en zwerftochten.nl is te zien welke mooie arrangementen geselecteerd zijn.