ua-187811294-1

Wandelvakantie met het gezin

Ontdek de St. Pietersberg

Limburg

Een van de warmste plekjes van Nederland

Een berg in Nederland, dat voelt direct aan als vakantie. Het kalkplateau van de Sint-Pietersberg ligt tussen de rivieren de Jeker en de Maas. Je komt er planten en insecten tegen die je nergens anders in Nederland vindt. De aanwezigheid van kalk heeft daar alles mee te maken en bovendien is deze berg één van de warmste plekjes van Nederland.
Je maakt kennis met bijzondere planten zoals kalketrip, kaardebol, wilde marjolein en verschillende orchideeën, en ’s zomer de vlinders die hier rondvliegen. De koninginnenpage is een echt koninklijke verschijning en sinds enkele jaren wordt ook de veldparelmoervlinder weer gesignaleerd.

Het dierenleven van de Sint-Pietersberg is uitgebreider dan je op het eerste gezicht denkt. Onder het oppervlak ligt namelijk een doolhof van ruim 20.000 onderaardse gangen met een totale lengte van 200 kilometer. Dit is het domein van duisternis en stilte. In de gaten en spelonken vinden vogels, zoogdieren en insecten een veilige schuil- en overwinteringsplaats.
Zo vinden honderden vleermuizen van negen verschillende soorten een veilige slaapplaats in het gangenstelsel. Ook bijzonder, maar dan bovengronds is de Oehoe, deze grote uil leeft en broedt al enige jaren op de Sint-Pietersberg.

Zie je onderweg een kudde schapen? Dan zijn dat Mergellandschapen die door natuurmonumenten worden ingezet. Door te grazen voorkomen zij dat het hele gebied vol groeit met struiken en bomen.

Fort Sint-Pieter uit 1702 is onderdeel van de Vestingwerken Maastricht. Het oorspronkelijke talud is hersteld, de schootsvelden van het fort zijn weer vrij gekapt en een kanonbatterij is gedeeltelijk herbouwd. Zo krijg je als bezoeker een goede indruk van de grootsheid van de twee oorspronkelijke kanonbatterijen.

Bij hoeve Lichtenberg vind je een uitkijktoren op een ruïne uit de 10e eeuw. Vanaf deze toren hen je een geweldig uitzicht over het Maasdal.

Bekijk hier wat je met FENZ op reis kan doen in Zuid-Limburg

VVV Maastricht

Chalet Bergrust

Natuurmonumenten – Sint Pietersberg