ua-187811294-1

Van Hattem naar Arnhem

Terug van onze fietstocht ‘Rondje Heerde’ hebben we mooie plannen gemaakt.
We gaan naar camping Warnsborn bij Arnhem, om daar de  omgeving te verkennen. Na het ontbijt braken we op. Dat wil zeggen dat we de pootjes van onze caravan indraaien en de luifel inrollen. Klaar voor vertrek. Even nog de auto halen en afscheid nemen van Frans, de campingbeheerder van Camping Landgoed Molecaten . Hij vertelde nog over zijn naaste buren ‘het bosuil stel’, dat al zo n zeven jaar, in een door hem gevonden grote holle boom, vlakbij de receptie huist. Elk jaar hebben de uilen een nestje gehad van twee uiltjes, echter het laatste jaar waren er maar liefst vijf uiltjes, waardoor blijkt dat ze hebben voorgevoeld dat er dit jaar een groot muizenoverschot was in de omgeving. Heel wonderlijk. 

Vanwege de aanschaf van de caravan Knaus Sudwind hadden wij onze Saab 900 uit 1994 ingeruild voor een Saab 9-3 uit 1999, met trekhaak. Een prachtige wagen.. ik kan niet anders zeggen. Helaas  gebeurde er echter niets na het omdraaien van de sleutel. Frans weer opgezocht die met een startkabel aankwam en er voor zorgde dat de auto weer liep. Even wat rondgereden om de accu weer goed op te laden.

Terug naar de camping en de auto mooi voor de caravan geplaatst om deze aan te koppelen. Starten…. maar helaas .. weer niets.
Gelukkig ben ik inmiddels platina lid van de ANWB. Een erg aardige man van de wegenwacht had binnen mum van tijd een mooie nieuwe accu geplaatst en we konden onze reis vervolgen.

Het plan om deel te nemen aan een ‘excursie door de onzalige bossen’ om 14.00 uur, moesten we herzien. Hoe interessant het ons ook had geleken.  De onzalige bossen liggen geologisch gezien hoog op de stuwwallen en zijn een van de mooiste bossen van de Veluwezoom. Op enkele plaatsen reiken de hoogtelijnen een hoogte van meer dan 100 meter n.a.p. In deze voormalige hakhoutbossen groeien relatief veel eiken en beuken met verschillende onder begroeiing. Op sommige plekken vind je of Bochtige smele, bosbessen of adelaarsvarens en weer op andere plekken groeien deze soorten allen door elkaar. Tijdens deze natuurexcursie zou uitgelegd worden hoe de heuvels in dit gebied zijn ontstaan en welk effect de verschillende grondsoorten op de vegetatie hebben.

Aan het einde van de middag kwamen we aan op camping Warnsborn. Deze camping ligt ten noorden van Arnhem, midden in  Landgoed Warnsborn.
Landgoed Warnsborn heeft een fraaie terrassentuin met vijvers, waterlopen en keermuurtjes. Er is een rotstuin met uitnodigende paadjes en spannende holen. Het prachtige heuvelachtige landgoed heeft veel wandelpaden. 
Naast de camping ligt ook het klooster ‘Karmel Nazareth‘ . Al sinds 1929 zijn de karmelietessen daar aanwezig. 

Na een rondje te hebben gelopen over de camping vonden wij de ideale, rustige plek met zicht op het parkbos van Warnsborn, waar ook de lieflijke sprengenbeek Warnsborn meandert. 

Voor wie het nog niet wist… In Warnsborn ligt ook nog eens de grootste grafheuvel van Noordwest-Europa. De meelworstenberg! Leuk om te lezen waarom deze naam voor de grafheuvel is gekozen.