ua-187811294-1

Wandelen en fietsen in Catalonië

Talloze mogelijkheden voor fietsers en wandelaars

Zou je ook willen wandelen of fietsen in Catalonië?

Wandelen
Er zijn veel lange afstandsroutes zoals de GR die door dit gebied lopen.

De GR 11: Dit is de langste wandelroute en doorkruist de Spaanse Pyreneeën en loopt van de Middellandse Zee tot de Atlantische Oceaan aan de andere kant van de Pyreneeën

GR 92: Een bekende lange afstandswandeling is die van Portbau naar net even buiten de Delta Ebra. Het is een Europese wandelroute van 500 km. Prachtige route waar het ontspannen wandelen is langs de grillige rotsen en afgelegen baaien.

Een kortere variant van de GR 92: is van Portbau naar Blanes (100 km). 

Fietsen
De hoeveelheid fietspaden in Catalonië zorgt ervoor dat je niets mist van alles wat je allemaal zo leuk vindt aan Catalonië. Voor mij was dat onder andere het heerlijke eten. Maar ook de afwisseling van natuur en het bezoeken van een mooie steden zoals Girona. Fietsen in Catalonië is bovendien leuk voor het hele gezin. Gastronomie, Natuur, Cultuur en je daartussen actief bewegen.. Wat wil je nog meer!

Vies Verdes (Groene routes)
De Vies Verdes (Catalaans voor ‘Groene routes’) zijn fietsroutes die door de loop der jaren zijn aangelegd. Veel spoorlijntrajecten die economisch niet meer rendabel waren zijn omgetoverd tot prachtige fiets- en wandelpaden. De vias verdes in Catalonië zijn vrij vlak, met hellingen van maximaal 3%, en meestal ook toegankelijk voor mensen met beperkte mobiliteit.

In het oostelijke deel van de voorlopers van de Pyreneeën ligt een pad van 135 kilometer, dat 2 van de belangrijkste groene routes omvat. Als eerste de ‘IJzer en Kolenroute’, van Ripoll naar Ogassa, langs Sant Joan de les Abadesses. Als tweede de ‘Kleine Spoorlijnroute’ langs een oude spoorweg, die twee mogelijke varianten heeft: van Olot (Garrotxa) naar Girona (54 km) en van Girona naar Sant Feliu de Guíxols (40 km).

In het zuiden van Catalonië vind je Vies Verdes in de schitterende natuur van de gebieden Baix Ebre en Terra Alta (beiden 27 km). De eerste route doorkruist de Ebrodelta, een natuurgebied met weinig hoogteverschillen, veel vogels en de zee vlakbij. (zie natuurgebieden in Catalonie) De tweede route voert langs passen en de Pàndols-Cavalls bergen. Hier tref je nog loopgraven en andere overblijfselen van de Spaanse Burgeroorlog.

De Pirinexus route

Deze route loopt voor een deel ook in Frankrijk. Ervaar bij deze route de grote diversiteit van natuur, cultuur en gastronomie.
De ruim 350 kilometer lange hoofdroute heeft nog 175 km aan extra zijwegen langs hotspots in de directe omgeving van de route. Ongeveer de helft van de fietsroute leidt je over greenways, het overige deel gaat over landelijke weggetjes en wegen met weinig verkeer. Pirinexus verbindt de verschillende greenways met elkaar.

Er zijn verschillende vertrekpunten waardoor je je eigen fietsvakantie kunt samen stellen. Om voldoende tijd te hebben onderweg is het van belang te plannen wat je zou willen zien tijdens de route en hoeveel kilometer je op een dag kunt en wilt fietsen of wandelen. 

Er zijn natuurlijk ook veel leuke individuele fietsvakanties in dit gebied, waar fijne onderkomens zijn geregeld met heerlijk eten en vooral.. je bagage wordt vervoerd. 

Individuele Fietsvakanties en Fietstrektochten door Catalonië
(Individuele) Wandelvakanties en wandeltrektochten door Catalonië
Deel dit artikel

Wellicht vindt u deze reizen ook leuk...

Recente Berichten